Slike, okusi i obiteljske tradicije urezuju se duboko u pamet i srce. Jer tako daleke istine postaju naše, nepoznati znakovi postaju bliski. Ne govori se uzalud da je obitelj “kućna Crkva”. Ali ona to onda mora i biti. Potrebno je zajedništvo u molitvi, tradicija, znakovi, obredi…

Gledajući i proživljavajući dane liturgijske godine u svome domu, djeca polako uče i pripremaju se razumjeti i pratiti liturgiju Crkve. Tako Liturgijska godina postaje “obiteljski kalendar”, a vjera tiho i nenametljivo biva prva jer postojano isprepliće sav život.

To je naš novi “projekt” – biti “kućna Crkva”. Prenositi vjeru djeci koračajući putevima koje nam je kroz dinamiku liturgijske godine ucrtala Majka Crkva. Stvarati obiteljsku tradiciju, unositi simbole, događaje. Učiniti svojoj djeci vjeru opipljivom, stvarnom i bliskom.

Bogu hvala na američkim katoličkim obiteljima koje ovo ustrajno žive i dijele s nama preko interneta. Zapravo, zbog toga što sam preko blogova tih mama primila toliko dobroga za svoju djecu, obitelj a i za sebe osobno, odlučila sam i otvoriti ovaj blog i dalje predavati ono što primam. Meni njihova iskustva mnogo znače, nadam se da će i ova naša nekome od vas pomoći.

I onda, kako smo se pripremali za Uskrs? Početkom Velikog tjedna smo se bacili na čišćenje, raščišćavanje i rješavanje viškova. Dobro nam je išlo iako je konačni rezultat prilično jadan. Nekada sam to držala za mjeru uspjeha. Kuća mora biti čista i uredna makar za Božić i Uskrs. S vremenom sam odustala tj. odustajala, jer borba s napuštanjem idola je duga i mukotrpna (naravno,  još uvijek traje ;)). Što sam mogla? Izbor je bio ili sretna obitelj, zdrav razum ali prosječna kuća ili blistavi dom (zvuči li i vama poznato odakle nam se došuljali ti idoli/ideali) ali samo dom blistav a obitelj iscrpljena prepirkom, optužbama, nervozom. Odabirala sam ono prvo. Svake godine sve više. Možda postoje neke super mame i žene koje su sposobne i sve to mogu. Ja nisam među njima. A kad ne uspijevam sve, nastojim birati neprolazno.

U svakom slučaju, ove godine sam naučila da treba zaboraviti na proljetno čišćenje i proglasiti “korizmeno čišćenje”. Prvo, imat ćemo dovoljno vremena da za Uskrs imamo uredn(ij)u kuću. Drugo, imat ćemo divne prilike za pokoru. I treće ali ne najmanje bitno, duh i tijelo bit će u skladu. Čišćenje i raskrčivanje životnog prostora pratit će iste procese srca i duše.

Veliki četvrtak

Pashalna večera: bila je više u doba kasnog ručka jer smo gledali da imamo dovoljno vremena do početka mise Večere Gospodnje koja u našoj župi počinje u 18 h.

Nakon večere, pročitanog Evanđelja i puno pitanja i odgovora bilo je vrijeme da ustajemo od stola i krenemo na pranje nogu.

Veliki petak

Za Veliki petak smo imali simbolično biblijski ručak. Čitali smo Muku po odlomcima, a svaki je pratilo simbolično jelo.
Pokušali smo uvesti tišinu, čitanje i razmišljanje u vrijeme Kristove agonije na križu (12-15 h) ali nam to baš nije uspjelo. Veća djeca su bila oduševljena idejom, ali manji baš i nisu surađivali. Morat ćemo vježbati tišinu do sljedećeg Velikog petka.

Velika subota

Nismo uspjeli ići u obilazak obližnjih crkava u posjet Isusu u grobu kao prethodnih godina. Nadam se da će dogodine biti bolja organizacija.

Djeca su uživala u bojanju jaja, pravljenju sirnica, a posebno u pripremanju uskrsnog prikaza.

U doba ručka smo razgovarali o Vazmenom bdjenju i čitali hvalospjev uskrsnoj svijeći.


Uvečer smo svi bili na Vazmenom bdjenju. Najmanji su ga doduše dobrim dijelom prespavali, ali htjeli smo svakako kao obitelj biti dionici noći koja jedina pozna trenutak Kristova uskrsnuća.

USKRS

Za Uskrs pripremimo djeci košaru sa slatkišima (kojih se uglavnom u korizmi odriču) i slikovnicama i knjigama. Nagrađujuće i izgrađujuće bi bio neki moto pri odabiru. Želimo i na ovaj način istaknuti i podijeliti s njima radost Uskrsa.

Želimo vam od srca sretan Uskrs! Želimo vam da vas radost Uskrsa posve obuzme i da vas Radosna vijest tjera da izlazite iz svojih planova, okvira i komoda kako bi svemu svijetu navještali Evanđelje. Neka novost Uskrsa gori u vašim srcima čineći da ljubite drugoga kao Krista, umirete svaki dan ustrajno noseći svoj križ kako bismo uskrsli s Njime. Želim to i sebi i svojoj obitelji! Želim da uistinu postanemo kršćani!

Krist je uskrsnuo! Aleluja!

Preuzeto s bloga Na tvom dlanu