Mons. Stephen J. Rossetti već je 13 godina glavni egzorcist u nadbiskupiji Washington, a posebno je aktivan u promoviranju ispravne slike o službi oslobođenja u Katoličkoj Crkvi.

U sklopu toga vodi i Dnevnik egzorcista gdje u kratim crtama opisuje svoja iskustva te pruža savjete o duhovnom životu.

Tako se u jednom od posljednjih zapisa osvrnuo na načine koje Sotona koristi kako bi pokušao izmanipulirati svećenike.

“Dobronamjerni mladi svećenik nazvao me i pitao za mišljenje. Pomagao je mladoj ženi koja je bila posjednuta te je imala problema s pronalaskom egzorcista. Dobrovoljno je uskočio te počeo redovito nad njom moliti molitve oslobođenja, pritom nije recitirao svečani obred. (…) Onda se djevojka počela žaliti da navečer ne može zaspati. Stoga je, prije no što bi otišla u krevet, svećenik molio nad njom te je ona čvrsto zaspala. Kroz određeno vrijeme počeo je svake noći moliti nad njom prije no što bi otišla u krevet, kako bi mogla zaspati.”

Mons. Rossetti navodi kako je svećenik dobro činio što nije molio svečani egzorcizam već molitve oslobođenja (očito mu biskup nije udijelio tu službu), no ističe kako ipak postoji problem s ovim slučajem.

“Stariji me egzorcist prije dosta godina mudro upozorio da pazim kako se ne bih previše emocionalno vezao uz žene koje su patile od posjednuća. Znao je za svećenika kojima se to dogodilo te je, premda ta veza nije postala seksualna, sama nepriličnost situacije predstavljala otvorena vrata za Sotonu. Zli želi to iskoristiti kako bi dobio pristup svećeniku. Kao posljedica, sam svećenik može biti tlačen ili čak posjednut.”

“Možda zvuči iznenađujuće, ali susreo sam se s najmanje četiri slične situacije u kojima mladi, dobronamjerni svećenici završe moleći svake noći nad opsjednutom djevojkom kako bi mogla zaspati. Na sreću, kada je svaka od tih situacija otkrivena, odmah je i prekinuta.”

Mons. Rossetti ističe kako se prava borba ne događa za vrijeme molitvenih susreta za oslobođenje jer “Sotona zna da je izgubio kad se licem u lice suoči s Crkvom koja je napunjena snagom uskrslog Gospodina”.

“Egzorcist je obično stariji svećenik. Čak i tada, on mora paziti kako bi postavio čvrste granice u ovoj, ponekad opasnoj, službi. Ako je za nju izabran mladi svećenik, trebao bi ga stalno nadgledati stariji egzorcist. Sotona je varljiv protivnik i ne smije ga se podcijeniti.”

*Pročitajte više: Egzorcizam, zli duhovi i znakovi opsjednuća u nauku Katoličke Crkve