Poslije Boga i Marije ni na nebu ni na zemlji nema nikoga tko se više brine za naše spasenje od našeg anđela čuvara te kao posljedica toga trebamo ga jako štovati. Od početka našeg života dan nam je za suputnika, čuvara i branitelja i nikada nas ne napušta sve dok se naša duša ne vrati u ruke svoga Stvoritelja. Tko bi mogao iskazati svu pažnju kojom se brine i proviđa u našim materijalnim i duhovnim potrebama. Uvijek i posvuda je s nama naš anđeo čuvar, dan i noć, u gradu i polju, u samoći i vrevi, u poslu i odmoru, tješi nas u žalostima, brani nas u opasnostima, prosvjetljuje u sumnjama i potpomaže u svim potrebama.

Podsjetimo se na trenutak što je sve arkanđeo Rafael učinio za Tobiju. Bio mu je drug na putu do Medije, izbavio ga je na obali rijeke Tigrisa od velike ribe koja mu je ugrožavala život, sam je išao do Gabea kako bi dobio položeni zalog, omogućio mu je da se sretno oženi Sarom nakon što ga je poučio kako da spriječi zloduha Asmodeja da mu naškodi kao što je to bio činio prethodnoj sedmorici, dopratio ga je zdrava do kuće očeve, povratio je vid njegovu ocu koji ga je već odavno
bio izgubio, objavio mu je planove milosrđa koje je Bog imao s njegovom obitelji.

Sve to je slika onoga što za nas čini anđeo čuvar. On nas prethodi na našim putovima i udaljava od nas ono što bi moglo postati prigodom za pad. Taj istinski prijatelj nas ne napušta ni onda kada ne slušamo njegovih savjeta, ni kada griješeći vrijeđamo njegovu uzvišenu prisutnost. Naprotiv, tada još više diže glas te nas potiče na grižnju savjesti da se pokajanjem dignemo iz bijednog stanja u koje smo bili upali. U međuvremenu nas zagovara kod Gospodina i moli da izbjegnemo kazne koje smo zaslužili pred Božjom pravednošću.

Anđeli u iskustvima svetaca

Kad nešto molimo, on nas odmah sluša. Dosta je pokazati iskrenu pobožnost prema njemu da nam odmah pritekne u pomoć i više od naših prošnji ili želja. Tako je sv. Petra anđeo oslobodio okova, otvorio mu vrata zatvora i izveo ga vani. Znamo da je sv. Onofriju njegov anđeo čuvar pratio za vrijeme 60 godina njegova života u pustinji, vodio ga je do pećine koju mu je Gospodin bio odredio za boravište, a često mu je donosio i svetu pričest. Sv. Suzanu mučenicu je anđeo čuvar branio protiv bludnih napadaja cara Dioklecijana. Sv. Quinteriju je anđeo poučio što treba činiti u životu kako bi ugodila Gospodinu. Sv. Brigita Švedska ne samo da je više puta vidjela svoga anđela čuvara nego je čula kako u njenoj prisutnosti pjeva ugodne rajske hvalospjeve.

Sv. Rajmonda je njegov anđeo čuvar svako jutro budio s prvim svjetlom, a sv. Franciska Rimska je neprekidno bila u društvu svoga anđela čuvara, s njim je stalno razgovarala, a gubila ga je s vida samo kada bi učinila neku pogrešku, što je njoj bio znak da se preispita te je nakon kajanja opet zadobivala to ugodno društvo. Dok je sv. Izidor bio na misi u crkvi, njegov anđeo je umjesto njega radio na polju kako se ne bi gospodari žalili zbog neučinjena posla. Sv. Balbinu i sv. Kostanzu su
njihovi anđeli čuvari pazili i njegovali kad su bile bolesne. Sv. Stanislav Kostka je ne znajući ušao u crkvu nekih heretika, a njegov anđeo ga je na to opomenuo i donio mu pričest u prisutnosti sv. Barbare. Sv. Fermu i sv. Rustiku su anđeli u zatvor gdje su zbog vjere bili osuđeni na kaznu smrti glađu donijeli hranu. Toliko su brojne milosti koje anđeli isprose ljudima da ih je nemoguće nabrojiti.

Ono što nas treba posramiti je naš hladnoća i slaba pobožnost prema našim anđelima čuvarima te nedovoljno odgovaranje na njihove poticaje. Ali ohrabrimo se, zahvalimo Božjoj dobroti što nam je udijelila tako dobe čuvare koji su istovremeno i dostojanstvenici nebeskog dvora. A sjetimo se da nam je anđeo dodijeljen kako bi bio svjedok naših djela, te da ga ljubimo kao prijatelja, slušamo kao učitelja, da mu zahvaljujemo kao dobročinitelju, a častimo ga kao anđela Božjega.

Neka jedanput zauvijek poraste naše povjerenje u njegovu zaštitu. Utječimo mu se u svim potrebama jer će nas sigurno uslišati. Nemojmo zaboraviti moliti ga i pozdravljati, pogotovu ujutro preporučiti se da nas prati i čuva u svim događajima cijeloga dana, a uvečer mu zahvalimo za njegovu pomoć i preporučimo mu da nas čuva od noćnih zasjeda neprijatelja našeg spasenja. Zazivajmo njegovu pomoć i zaštitu u svim prilikama i situacijama, kod kuće, u crkvi, na putovanju, i pogotovu prije svih djela kako bismo je ih dobro učinili i bila nam na zaslugu pred Bogom, zazivajmo ga u našim molitvama da ih skupa sa svojima prikaže Bogu kao ugodan prinos.

Pogotovu pazimo da pred njime ne činimo nešto zbog čega bismo se trebali sramiti barem toliko kao da je učinjeno pred nekim čovjekom. Ako preziremo njegove poticaje u savjesti i slijedimo svoje strasti vrijeđajući Boga, imat ćemo njegovo svjedočanstvo protiv nas pred Božjim sudom. Sveci su prakticirali zazivati pomoć anđela čuvara osoba s kojima su morali razgovarati ili pregovarati u raznim i često važnim stvarima i redovito su im oni pomagali da se stvari dogode na slavu Božju. Ne propustite svakodnevno se obraćati vašem anđelu čuvaru pa makar i kratkom molitvicom Anđele čuvaru mili i iskusit ćete njegovu skrb i blizinu.

mons. Giuseppe Riva

Molitva posvete anđelu čuvaru

Sveti moj anđele čuvaru, od početka mog života dan si mi kao pratilac i zaštitnik. Sada pred licem Gospodina i moga Boga, moje nebeske Majke Marije i svih anđela i svetih ja (kazati svoje ime) siromašni grešnik, želim se tebi posvetiti. Obećavam da ću vjerno slušati Boga i Majku Crkvu. obećavam da ću biti uvijek pobožan Mariji, mojoj Majci i Gospodarici, te da ću je uzeti za uzor svog života. Obećavam da ću biti i tebi pobožan, moj sveti zaštitniče, te da ću u skladu sa svojim snagama širiti pobožnost svetim anđelima koja nam je dana kao pomoć u borbi za postizanje Božjeg Kraljevstva. Molim te, sveti anđele, učini me dionikom snage tvoje ljubavi prema Bogu kako bih se ražario ljubavlju prema Bogu i ostao mu uvijek vjeran. Neka me tvoja ruka brani od neprijatelja, učini me dionikom Marijine poniznosti, vodi me tako da izbjegnem svim opasnostima i dođem u Nebo u kuću Očevu. Amen.

Monfortanci.com | Bitno.net