Kao suprugu, ocu petero djece, ljubitelju fitnessa, strastvenom čitaocu i muškarcu koji je u konstantnoj potrazi za mentalnim, fizičkim i duhovnim napretkom, euharistijska žrtva postala mi je nezamjenjiv naboj fokusirane akcije prema krajnjem cilju da postanem svetac.

Svi imamo svoje razloge zašto se ustrajno pridružujemo ovoj nebeskoj proslavi. Ipak, kao muškarac želim ponuditi svoje skromne zaključke o tome što me to dan za danom privlači natrag u svetište. Kao stvorena, ljubljena bića, dobili smo priliku da se hranimo Tijelom i Krvlju samoga Boga; ovih 5 razloga zašto ići na misu nalaze se u izravnoj vezi s tom našom povezanošću s nebeskim.

1. Jakost

„Jave narodu svom daje jakost.“ (Psalam 29,11)

Na mnogim putovima života nema toliko poželjne osobine kao što je jakost. Izgleda da svakodnevno nailazimo na nove izazove ili poteškoće koji zahtijevaju napor da bismo se susreli s novim razinama naše snage, svetosti i moći. Bila ovo vježba u umnoj čvrstini, fizičkoj izdržljivosti ili duhovnoj ustrajnosti, postati snažniji pojedinac jest ono što život i naš Stvoritelj žele da njegujemo. Kao strastveni dizač utega razumijem da će sve ono što stavim u svoje tijelo potaknuti onaj učinak koji je moje tijelo kasnije spremno dati. Ako jedem cheeseburgere i milkshakeove svaki dan, besmisleno je očekivati da mi mišići rade iznad svojih normalnih limita. Stoga meni kao osobi koja teži biti snažna u svim područjima svog života, prisustvovanje misi je od velike važnosti. Prilikom primanja Tijela, Krvi, duše i božanstva Kristova, naši metafizički mišići se jačaju što pak povećava snagu naše duše izgrađujući u nama božanski intenzitet koji se izlijeva kako bi ojačao naše evangelizacijske napore, naše intelektualne vještine i postavio pozornicu za fizičko tijelo koje je voljno žrtvovati se u efektivnijem režimu fizičke spremnosti. Izvanjska jakost dobra je samo ako je nutarnja jakost može nositi. I kad smo dobili dovoljno milosti da prisustvujemo svetoj misnoj žrtvi, naša unutarnja snaga dobiva ojačanje koje joj je potrebno.

„Vratimo se s tog Stola kao lavovi koji rigaju vatru, strašni i samom vragu.“ (sveti Ivan Zlatousti)

2. Čast

„Oholost ponizuje čovjeka, a ponizan duhom postiže časti.“ (Mudre izreke 29,23)

Čast i milost daju se onima koji sudjeluju na svetoj misi. Čast je čuti Riječ Božju objavljenu vjernicima. Čast je čuti izgovorene svete riječi koje mijenjaju kruh i vino u hranu na koju su čak i anđeli ljubomorni. Čast je sjediti pored još jednog vjernika u prisutnosti Boga i njegovih svećenika. I, što je najvažnije, čast je sudjelovati u slavljenju Kristove žrtve i biti dionikom njegova Tijela i Krvi. Često smo oholi i arogantni misleći i osjećajući da blagoslivljamo sve oko sebe svojom prisutnošću. Zaboravljamo činjenicu da je prava čast dar koji dolazi kada se vjernik istinski prepusti i dopusti Bogu da ga obdari vrlinama. Sudjelovanje u misi jest pitanje obiteljske časti: ne samo one zemaljske obitelji, već i Božje obitelji u koju smo pozvani. Crkva je Božja obitelj i moja je misija sačuvati plemenitost te obitelji tako da budem častan – što zahtijeva da temeljito cijenim ono što se događa na misi.

3. Vjernost

„Ja i moj dom služit ćemo Jahvi.“ (Jošua 24,15)

Ponosan sam uvelike na svoje katoličko naslijeđe i odlazak na misu podsjeti me na sve one koji su bili tu prije mene. Na one blažene svece koji su prolili svoju krv kako bi buduće generacije mogle u slobodi prisustvovati svetoj misi. Patili su i mnogi od njih su umrli kako bih ja mogao nastaviti tradiciju i načela ove veličanstvene vjere. Kada vodim svoju obitelj na misu stavljam svoj život i njihovu budućnost na plodno tlo natopljeno krvlju mučenika u koje Krist sadi svoje sjeme. Krv, znoj i suze dvije tisuće godina prebivaju unutar svakog katolika i naši nebeski zagovornici sveci navijaju za nas kako bismo nastavili posao za koji su oni dali svoj život. Sveci me nadahnjuju da budem vjeran njihovom pozivu i ja želim odgovoriti na taj poziv. Kao otac, ja sam glava obitelji i svojom prisutnošću na misi predstavljam svoju obitelj. Kad vodim svoju obitelj da sudjeluje u svetoj liturgiji evociram Jošuine snažne riječi Izraelcima da se bez obzira na tiraniju ili neistine naš obiteljski grb nalazi na križu. Iz odanosti prema nama, Krist je nadišao grijeh i smrt. Iz odanosti prema Kristu, predajem mu svoj život.

4. Čudo

„Srce kršćanstva je mit koji je ujedno i činjenica.“ (J. R. R. Tolkien)

Besraman sam obožavatelj J. R. R. Tolkiena. Prisjećajući se začetaka moje ozbiljne kontemplacije o vjeri, Tolkienova djela otvorila su moj um ne samo za ljepotu pisane riječi već i za zadivljujuću raskoš fantastičnog. Čudo jest prvi korak u efektivnoj filozofiji, i kroz nevjerojatnu ljepotu katoličke vjere možemo iskusiti, sada i ovdje, ono što je inspiriralo Tolkiena – iskustvo transcendencije kroz ljudsku prirodu otkupljenu Kristovom božanskom naravi. Prisustvujući misi, lako se možemo izgubiti među mnoštvom lica i zaboraviti da se tada otvaraju vrata između neba i zemlje. Okruženi smo anđelima i svecima svaki put kada svećenik uzdiže Presveti sakrament. Idem na misu jer susrećem ono za čime moje srce žudi kada čitam visoku književnost. Okružen sam dodirom neba i zemlje, tamo gdje Bog postaje čovjekom i poziva nas da se zaputimo u neočekivanu avanturu.

5. Misija

„Svijet vam nudi udobnost. Vi niste stvoreni za udobnost, već za biti veliki.“ (papa emeritus Benedikt XVI.)

Već sam od djetinjstva težio spasiti svijet. Na gotovo svim fotografijama iz djetinjstva nosim Supermenov plašt, kaubojske čizme i revolver, ili sam pak obučen u nekog sličnog superheroja spreman dati svoj život za ono što je pravedno i istinito. Taj dječak još živi u meni. Isto tako mislim da živi u većini muškaraca. Želim se boriti za nešto. Želim umrijeti za nešto. Misa je to mjesto na kojem nalazimo ono što nam srce traži i daje nam ono za što smo se spremni žrtvovati. Mi katolici smo stvoreni za misiju. Koja god ona bila, jako je važna u očima Boga i njegove Crkve. Moramo zapamtiti da je sveta misa događaj i mjesto gdje nam se daje razlog za našu nadu i spremnost da umremo za to. Nigdje drugdje na ovome svijetu ne može nam se jamčiti pobjeda koja daje život i neokaljana čistoća onoga za što se borimo. Misa započinje misiju koju je Krist dao svojoj Crkvi kako bi pripremila sljedbenike da budu sudionici njegove božanske naravi. Dok postajemo sve više kao Krist trudimo se ne samo promijeniti svijet već i donijeti mu dar Kristova božanskog života.

Izvor: Word on Fire | Prijevod: Marilena B.

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.