Katekizam euharistiju opisuje kao “izvor i vrhunac” naše vjere. Često može biti teško izdvojiti vrijeme za klanjanje, no ako uspijete to ostvariti i redovito odlaziti na klanjanje otvorena srca, može doći do čudesnih rezultata.

I dok su blagovali, on uze kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade im i reče: Uzmite, ovo je tijelo moje. I uze čašu, zahvali i dade im. I svi su iz nje pili. A on im reče: Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge proljeva. (Mk 14,22-24)

Današnja kultura drastično podcjenjuje ideju unutarnjeg rasta. Mnogi smatraju da unutarnji rast predstavlja gubljenje vremena te nešto zastarjelo. Obično se više vrednuje vanjski i vidljivi napredak. Glavna razlika između ovih dviju stvarnosti (materijalne i duhovne) jest ta što materijalni napredak ostaje samo na izvanjskoj razini. On je sposoban donekle pružiti osjećaj napretka, no on ostaje kratkotrajan i nestalan. Nutarnji napredak – za razliku od izvanjskoj – označava nutarnju promjenu koja se dogodila u vama. Vi ste se promijenili!

Vrijeme koje posvetite Bogu u klanjanju može vas dovesti do ovih 10 stvari.

1. Razvit ćete osjećaj strahopoštovanja i divljenja

Na ovom svijetu ne postoji ništa poput ugođaja tišine u kapelici ili crkvi, mirisa tamjana i sjaja pokaznice koji vam pomažu shvatiti istinu o onome što se događa u klanjanju. Mi se zaista nalazimo ispred Isusa Krista, njegova Tijela, Krvi, Duše i Božanstva. Što više uranjate u tišinu pred Presvetim oltarskim sakramentom to više shvaćate kako jedini odgovor na Njegovu prisutnost može biti samo vaše strahopoštovanje i divljenje prema veličini našeg Boga.

2. Osjetit ćete mir i na drugim područjima svoga života

Isus je rekao “mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem” (Iv 14,27). Izvanjski mir koji osjećamo u klanjanju (tišina i spokojstvo) zahvaća dublje nego što smo toga svjesni. On vodi do nutarnjeg mira koji zahvaća i druga područja našeg života. To ne znači da će sve u našem životu biti savršeno i bez patnje. Imati Kristov mir znači imati pouzdanje da nas životne oluje ne mogu potopiti.

3. Usmjerit ćete svoj pogled na druge

Isus nam je rekao “ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio” (Iv 13,34). Vrijeme koje provedemo u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom povezuje nas s čitavim svijetom – na kraju krajeva mi provodimo vrijeme s Tvorcem svih stvari! Što više vremena provedete slaveći i časteći Boga, moći ćete gledati dalje od svojih problema i vidjeti potrebe drugih u vašem životu i u svijetu u kojem živimo.

4. Da, ponekad će vam biti dosadno

Postoje trenuci kada ćete se ispred Presvetog oltarskog sakramenta osjećati sve samo ne veličanstveno. Nešto će vas ometati, mislima ćete lutati, smetat će vam svaka sitnica. Možda ste se na početku klanjanja osjećali prekrasno, no redovito klanjanje sa sobom nosi tegobe svakodnevice koje ga mogu učiniti ne tako posebnim. No to ne umanjuje istinu o tome što klanjanje jest. Naša je vjera više od pukih osjećaja i Bog će još raditi na vama. Ovo je ljepota Utjelovljenja – Bog postaje čovjekom, ulazi u naš svakodnevni stres, strah, probleme i, da – dosadu. Čak ako ste sat vremena proveli u klanjanju, uporno nastojeći svakih nekoliko minuta svoje misli vratiti Bogu, vi i dalje predajete Bogu najbolji dar koji mu možete dati – svoje vrijeme i društvo.

5. Odlazak na klanjanje u vama budi sve više uzbuđenja

Što više vremena posvetite klanjanju i otkrivanju istine da je Bog onaj koji vas voli i koji želi provesti vrijeme s vama to ćete više željeti provoditi svoje vrijeme s Njim. Ako vam se odlazak na klanjanje ranije činio kao naporna obveza, sada vam se to može činiti kao uzbudljiva avantura. Klanjanje djeluje međuovisno, ne samo zbog stvari koje nam se daruju, već zbog toga što smo stvoreni da se klanjamo Bogu. To potvrđujemo u svetoj misi kada govorimo “dostojno je i pravedno” dati slavu i čast Gospodinu. Klanjanje je utisnuto u naša srca i “naša su srca nemirna dok ne nađu mir u Njemu” (hvala, sv. Augustine!).

6. Milost ulazi u vaš život

Zanimljivo je kako kratko vrijeme posvećeno klanjanju tako duboko utječe na ostatak vašega života. Osjećaj Njegova prisustva možete u svome srcu nositi dugo nakon što ste napustili crkvu ili kapelu. Njegova vas milost održava u svakom trenutku, posebno u trenucima kušnje. Lakše se oduprijeti kušnji kada posvetite više vremena klanjanju. Ponekad je uistinu tako.

7. Shvatite koliko ste sretni

Kada nam se odlazak na klanjanje svodi na vožnju automobilom do najbliže crkve ili pješačenje do kapelice u susjedstvu, može nam se dogoditi da posjet Presvetom oltarskom sakramentu uzmemo “zdravo za gotovo”. Postoje oni koji bi voljeli provesti više vremena s Isusom u klanjanju, no nepokretni su, bolesni ili zauzeti poslom. Postoje i ljudi diljem svijeta koji zbog odlaska na euharistiju stavljaju svoj život u opasnost – posebno u mjestima gdje su kršćani progonjeni zbog svoje vjere. Kada se sjetite onih koji satima ili danima pješače u po život opasnim situacijama kako bi bili u Isusovoj prisutnosti, shvatite koliki je dar da možete moliti javno (a da ne spominjemo činjenicu da je tu i svećenik koji dijeli sakramente).

8. Shvatite kako Bog ima smisao za humor

Što ste više spremni dopustiti da Bog progovori vama (umjesto da vi provodite vrijeme ispunjajući tišinu razgovorom s Njim) to ćete prije shvatiti kako Bog ima stvarno dobar smisao za humor. On voli izreći šalu ili dvije, i ponekad su te situacije toliko smiješne da se poželite nasmijati na sav glas. Zar nije najbolji način iskazivanja ljubavi Oca prema djetetu kroz malo dobrog humora?

9. Poželjet ćete više pristupati sakramentu ispovijedi

Možda ovo na prvu zvuči strašno, no nemojte se bojati. Ispovijed nam dopušta da osjetimo beskrajni ocean Božje milosti. Njegova nas milost čisti od naših grijeha i daje nam istinski osjećaj slobode – slobode bez straha – koja nas ohrabruje da se predamo Njegovoj ljubavi i dobroti. Ispovijed nam omogućava da prihvatimo Njegov savršeni plan za naš život. Svaki odlazak na ispovijed u nama pojačava spoznaju kako smo sigurni u rukama Oca koji nas voli i “nikada se ne umara iznova nam praštati” (papa Franjo).

10. Zaljubit ćete se

Ne možete pobjeći od ovoga! Kada otvorena srca provodite više vremena na klanjanju i pustite Kristu da vas voli – tada se i vi zaljubljujete u njega. Ta će vas ljubav oblikovati i dopustiti vam da budete ono što jeste. “Došao sam da imaju život, da imaju život u izobilju” (Iv 10,10).

Ruth Baker | Catholic Link

Nenad Palac | Bitno.net