Svibanj – mjesec obećanja

Zašto je svibanj Marijin mjesec? Prvi razlog je u tome što je to vrijeme kada iz zemlje izbije bujno zelenilo, svježe lišće i zelena trava, nakon oštre hladnoće i zimskih snjegova, i nakon neugodnih prohladnih vremenskih prilika, te nepredvidivih vjetrova i kiša ranoga proljeća. Zato što tada na drveću i na vrtnim cvjetovima niču svježi pupoljci. Zato što se tada produljuju dani, sunce izlazi rano, a kasnije zalazi. Upravo zato što su takva radost i veselje izvanjske prirode sasvim prikladne pratiteljice naših pobožnosti prema onoj koja je Ruža otajstvena, i Kuća zlatna.

Neki čovjek bi mogao reći: „Istina; no u ovoj klimi katkada imamo tmurni, vjetroviti svibanj“ [autor živi u Velikoj Britaniji, op. prev]. To nedvojbeno stoji; no ako ništa drugo, možemo barem ustvrditi da je to mjesec obećanja, očekivanja i nade. Premda vrijeme može biti loše, ipak je to mjesec koji je preteča i glasnik ljeta. Znamo da nam, unatoč svim mogućim neugodama toga mjeseca, ipak prije ili kasnije dolazi lijepo vrijeme. „Jer ovo je viđenje“, kako kaže prorok [Habakuk] „samo za svoje vrijeme: ispunjenju teži, ne vara; ako stiže polako, čekaj, jer odista će doći i neće zakasniti!“

Svibanj je mjesec ako ne ispunjenja, onda barem obećanja; a nije li upravo ovo gledište pod kojim sasvim primjereno promatramo Blaženu Djevicu, svetu Mariju, kojoj je ovaj mjesec posvećen?

Kaže prorok [Izaija], „Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak [u mnogim biblijskim prijevodima cvijet, op. prev.] će izbit’ iz njegova korijena.“ Tko je taj cvijet, ako ne naš Gospodin? Tko je ta mladica, ili predivna peteljka ili stabljika iz koje raste cvijet, ako ne Marija, Majka Gospodina našega, Marija, Majka Božja?

Prorečeno je da će Bog sići na zemlju. Kada je došla punina vremena, kako je to bilo najavljeno? Najavio je to anđeo koji je došao Mariji. „Zdravo, milosti puna!“ rekao je Gabrijel, „Gospodin s tobom; blažena ti među ženama.“ Ona je dakle bila sigurno obećanje Gospodina koji dolazi, i stoga se svibanj posebno naziva njezinim mjesecom.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: Igor Jurić | Bitno.net