Potpuna predanost trebala bi biti naš temeljni stav. S takvim stavom trebali bismo i moliti, i raditi, i govoriti, odmarati se. Ne možemo otići na odmor od predanosti. Zapravo, predanost je stalan odmor. Ali ipak je molitva povlaštena prilika da se uvježbamo u ovom temeljnom stavu. Za vrijeme rada lako postajemo nametljivi – taj umišljeni ego ušulja se neopaženo i sve opustoši. Bit će potrebno malo više vremena dok se ne naučimo držati svoj ego u labavom stanju za vrijeme rada. Radimo i svojim tijelom, koje ima svoje loše navike. Nemir naših živaca prenosi se i djeluje i na mozak. Naprotiv, za vrijeme molitve tijelo dospijeva u stanje mira. Ono tada čak može biti od pomoći da produbimo svoju predanost.

Ima jedna molitva koju možemo nazvati molitvom predanosti. U toj molitvi ne molim ja sam, nego dopuštam Bogu da moli u meni. Ja se samo moram zadržati u Božjem svjetlu. Sveti Ivan od Križa naziva tu molitvu “kontemplacijom”, i točno ju definira kao Božju molitvu u nama: “Kontemplacija nije ništa drugo nego mistično ulijevanje Boga u dušu, mirno i ljubavlju ispunjeno ulijevanje samog Boga koji će, ako ga ne spriječimo,raspaliti dušu duhom ljubavi.”

Kako možemo spriječiti to božansko ulijevanje? Tako da mislimo i govorimo, da sami preuzimamo inicijativu. Previše pokazujemo svoju dobru volju. Jednoj sestri koja se tuži da je manje sabrana za vrijeme molitve nego za vrijeme svojeg rada, de Caussade kaže: “To je zato što za vrijeme molitve previše čezneš i što si previše poletna. Budi u svojoj molitvi onakva kakva si u svojoj osamljenosti (tijekom dana). Ne tražim ni više marljivosti ni više poletnosti. Utoni u snove i gotovo sanjaj, oslobodi se svih misli na stvorene stvari. Tada si u Bogu a da to ne razumiješ ili ne prepoznaješ, gotovo da to i ne znaš.”

Naša jedina briga jest da uvijek budemo u Božjem svjetlu, da bi nas Bog mogao dohvatiti. Kako to postići, možemo se naučiti od svetog Ivana od Križa. On je u povijesti jedan od najvećih naučitelja na tom području. “Pravo ponašanje u ovoj noći osjetila (moglo bi se napisati: u ovoj potpunoj predanosti) sastoji se u tome da se čovjek više ne bavi razmišljanjem i meditacijom, jer, kao što smo rekli, to vrijeme je prošlo. Duša prije svega treba ostati u miru i spokoju, pa i onda kad joj se čini da ništa ne obavlja, da samo trati svoje vrijeme, ili da zbog svoje mlakosti više nema volje zaposliti se ičime. Mnogo je već to što zadržava strpljenje i ostaje u kontemplativnoj molitvi a da ništa ne čini. Duša se tu mora jedino sačuvati slobodnom i ne dopustiti da ju zarobe sve moguće predodžbe i misli, te uživati u miru i spokoju, ne tražeći o čemu će razmišljati ili razmatrati. Sasvim je dovoljno da u miru i tišini usmjeri svoju pozornost i ljubav prema Bogu, bez nemira, neke aktivnosti ili veće čežnje za iskustvenim doživljavanjem Boga ili osjećajem njegove prisutnosti. Jer svi takvi napori uznemiruju dušu i ometaju joj divan i nježan mir, spokoj i tišinu u kontemplaciji u kojoj ovdje uživa.”

Već je rečeno da život na neki način postaje igra. Molitva postaje igra. Ući ćemo u molitvu, piše sveti Ivan od Križa, “kao da se radi samo o zadovoljstvu i življenju u sveobuhvatnoj slobodi duha.”

Nedvojbeno je da nećemo uvijek iskusiti to zadovoljstvo i osjećati tu slobodu. Molitva predanosti može biti suha i dosadna, a to je i dobro. Vlastitoj ljubavi mora postati tako dosadno, mora postati tako očajna, da na koncu od toga i umre.

“Ali što mi je činiti?” piše jedna sestra očajnički Jean-Pierreu de Caussadeu.”Ništa, moja kćeri, osim ovoga: primi Božji dar. Nemoj ništa činiti što može pokvariti djelo Božje. Ni zamjetljive čine povlačenja, osim kad osjećaš da te Bog na to sili. Sjedi kao drveni panj, kao životinja, u stanju u koje te Bog postavio. Kasnije ćeš vidjeti sva čudesa koja je Bog izveo u toj tamnoj noći.”

Gornji tekst je ulomak iz knjige Wilfrida Stinissena “Moj život u tvojim rukama” u izdanju Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi pročitajte na ovom linku.