U jednom teškom trenutku, na samom vrhuncu pandemije koronavirusa, papa Franjo je čovječanstvo podsjetio na važnu poruku.

„Shvatili smo da se nalazimo na istoj lađi, svi krhki i dezorijentirani, ali istodobno važni i potrebni, svi pozvani veslati zajedno, svi potrebni utjehe drugoga…“

Papa Franjo nas je toga  27. ožujka praznom trgu ispred bazilike svetog Petra pozvao na solidarnost. Uslijedili su brojni odgovori, najčešće anonimnih ljudi, koji su svojim djelima posvjedočili kršćansku solidarnost. Rome Reports donosi nekoliko takvih priča.

Jedna madridska kompanija koja se bavi iznajmljivanjem luksuznih automobila odlučila je prihod zarađen tijekom razdoblja karantene donirati Caritasu.

Grupa gondolijera iz Venecije je tijekom pandemije dostavljala namirnice starijem stanovništvu. „Odlučili smo iskoristiti naše brodice, naše vrijeme i našu energiju za pomoć starijima. Tako smo spojili svoju strast s volontiranjem“, izjavila je Elena Almanski iz Venecije.

Imigrantica iz Venezuele, Maria Avila, u svoju je kuću primila udovicu s dvoje djece nakon što je njezin suprug preminuo od koronavirusa.

Dvije medicinske sestre, Lotti i Desiree, koje rade u jednoj talijanskoj bolnici, nakon naporne smjene snimile su svoju izvedbu „Imagine“ kako bi razveselile svoje kolege. Snimka je ubrzo postala viralni hit.