Sveti Akacije

Foto: Wikipedia

Sveti Akacije bio je rodom iz Kapadocije. Bio je satnik u jednoj rimskoj legiji u doba cara Hadrijana (76. – 138.), jednoga od najokrutnijih progonitelja kršćana. Ipak, usprkos prijetećim kaznama i općem strahu od carevih doušnika, sve je više legionara prihvaćalo kršćanstvo. Uoči jedne odlučne bitke na brdu Araratu, deset tisuća Akacijevih suboraca prihvatilo je kršćanstvo. Uslijedile su okrutne kazne: više tisuća krštenih vojnika je bičevano, krunjeno trnovim krunama, razapinjano na križeve i bacano u provalije pune trnja.

Treba spomenuti da se sveti Akacije nalazi u sastavu 14 svetih pomoćnika. Časti se kao zagovornik u tjeskobama, teškim bolestima, smrtnom strahu i dvojbama.

Na njegov spomendan, 22 lipnja 1593., Turci su poraženi kod Siska, pri čemu  je, prema vjerovanju, presudan bio zagovor svetog Akacija. Od tada se štovanje ovog sveca širi iz Hrvatske prema sjeveru, te je sveti Akacija postao patron pokrajine Kranjske i cijele Austrije te zaštitnikom rudara.

Sveti Kasijan

Foto: Wikipedia

Sveti Kasijan rođen je u imućnoj rimskoj obitelji sredinom 3. stoljeća. Na nagovor djeda, rimskog prefekta, mladić se odluči  izučiti ‘slobodne vještine’. Najviše je znanja stekao iz medicine i prava. Najprije se tako istakao kao uspješan liječnik. Iz vjerskih razloga oko 300. godine prisiljen je napustiti Rim te se sklanja u Säben (Briksen), u južnom Tirolu. Tu ostaje zapamćen kao osnivač biskupije i njezin prvi biskup. Posljednja etapa u njegovu životu odigrala se u Imoli, gdje osniva ‘ludum literarum’ – školu za brzopis. Tu je mučenički umro 304. godine. Nasmrt su ga izboli pisaljkama! Postao je zagovornikom dobre žetve i u teškim tjeskobama. Godine 1952. izabran je za zaštitnika stenografa.

Sveci.net | Bitno.net