Duhovni lijek protiv umora: pet minuta popodnevnog sna

Možeš li dugo raditi, a da ne postaneš umoran? Po meditaciji, koja je ujedno molitva, postat ćeš sasvim opušten. Bog je ovdje, on osvježava tvoj duh, uvodi te u san.

Sveta je Terezija Avilska rekla da je takav san najdublja molitva. Mi smo duboko u sebi i kod Boga kao u nekom oblaku.

Bog nije stvorio samo posao i budnost, nego i spavanje, san. Zbog toga je moguće moliti u snu, to je njegova volja.

To je duhovni oporavak. Ne možeš nasloniti glavu na rame onoga tko je prijestupnik, ili bolesnik, i kod njega tražiti oporavak.

Zato, nasloni se na Boga, on je dobar.

Smjesti se u stolicu tako udobno kao da se ne misliš pomaknuti nekoliko godina. Pomisli samo na Isusove riječi: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, ja ću vas odmoriti.”

Reci: “Dobro, Isuse, evo me k tebi.” Približi mi se sasvim – dakako, ne materijalno, nego mu u duhu priđi sasvim blizu. On je ovdje tako stvaran kao što su stvarne tvoje misli i ljubav. Jednostavno, otvori se i reci: “Da, Bog je preda mnom, iza mene, pokraj mene, iznad mene, ispod mene.” Bog je jednostavno svugdje, kamo god pogledaš.

Ili:

Bog je rekao da je on tvoj Otac. Isus je rekao: “Ako ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.” Budi kao dijete, sjedni na krilo svojega i Isusova Oca, nasloni glavu na njegovo rame, pokušaj imati tako mnogo povjerenja u njega da možeš zaspati. Diši u ritmu kojim diše i on, u ritmu njegova srca. Pusti da tvoje srce uroni u njegovo. Predaj mu svoj nemir. On je tvoj mir.

Ili:

Ti si kći ili sin Boga Oca. Sin Božji, njegov jedinorođeni Sin je u tebi, Duh Sveti je u tebi. Moli Duha Svetoga za njegovu ljubav. Čim se probudiš, zahvaljuj Bogu što si opet budan i učini malu duhovnu toaletu. Prođi još jednom sve točke Očenaša.

Gornji tekst je izvadak iz knjige sa seminara prof. dr. Tomislava Ivančića “Molitva koja liječi”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.