„Zar ne čuješ da je i farizej govorio istinu (o cariniku): rekao je ono što je svima bilo poznato i objavio ono što nije predstavljalo tajnu, pa ipak, podvrgnut je surovoj osudi? Ako i očigledne grijehe ne treba objavljivati, onda tim prije nepoznate i nedokazane. Onaj tko je učinio grijeh ima Suca nad sobom. Dakle, ne otimaj za sebe čast koja pripada Jedinorođenom, Kome je određen Prijestolje za Sud.

Međutim, ti želiš biti sudac? Postoji sudnica koja je i tebi ostavljena i može ti donijeti veliku korist, ne podvrgavajući te ni najmanjoj osudi. Postavi u svojoj savjesti razum za suca i postavi na njegovoj sudnici sva tvoja bezakonja, ispitaj sve grijehe svoje duše, zahtijevaj od nje sa svom strogošću detaljan odgovor i reci joj: zašto si se usudila učiniti to i to?

Ako se tvoja duša počne sklanjati i razmatrati djela drugih, reci joj: ne sudim ti za tuđe grijehe, ti nisi dužna za njih odgovarati – što je tebi do toga što je netko drugi loš? Zašto si učinila grijeh u tome i tome? Odgovori; ne pokazuj na druge, gledaj na svoja djela, a ne na tuđa. Na taj način je uvodi što možeš češće u ovaj podvig. Zatim, kada već ne bude mogla ništa reći i počne se sklanjati od suda, ranjavaj je, porazi je, kao sluškinju hvalisavu i preljubničku. Svaki dan joj pokazuj ovu sudnicu, predstavljaj joj ognjenu rijeku, otrovnog crva i druga mučenja: ne dozvoli joj da nastavlja vezu s đavolom i ne prihvaćaj od duše takva bestidna opravdanja: on mi prilazi, pravi mi zamke, on me iskušava! Reci joj: ako sama ne poželiš, sve to (zamke Sotone) će biti uzalud. A ako ona bude počela govoriti: ali ja sam vezana s tijelom, u tijelu sam, živim u svijetu, stranac sam na zemlji – reci joj: sve to su licemjerni prijedlozi i prazni izgovori! Eto, i taj svetac je bio obučen u tijelo i taj je živio u svijetu i bio stranac i opet, vodio je slavan život; pa i ti sama, kada činiš dobro, činiš to u tijelu.

Neka joj bude i bolno to čuti, ti je nemoj prestati kažnjavati: ne boj se, neće umrijeti duša od tvojih udaraca, naprotiv, ti ćeš je izbaviti od smrti. A ako bi rekla: eto, taj me je iznervirao, ti joj odgovori: ti se možeš i ne nervirati, jer si se često uzdržavala od gnjeva. Ili ako ti kaže: ljepota neke žene me je raspalila, ti joj reci: ti si se mogla uzdržati. Navedi joj primjere pobijeđene pohote, ukaži joj na primjer prve žene koja, iako je i rekla: „Zmija me prevari“ (Post 3, 13), ali se time nije izbavila od optužbe.

Kada budeš tako ispitivao savjest, u to vrijeme ne puštaj sebi nikoga, neka te nitko ne uznemirava; već kao što suci obično sjede iza zavjesa kada sude o postupcima, tako i ti, umjesto zavjesa, ogradi sebe šutnjom i izaberi za to pogodno vrijeme i mjesto. Bavi se ovim sudom kada završiš s jelom, ustaneš od stola i kreneš na spavanje: eto, to je vrijeme najbolje, a mjesto tvog suda će biti – postelja i spavaća soba. Tako zapovijeda i Prorok, govoreći: „Razmislite u srcima svojim na posteljama svojim“ (Ps 4, 4).

Zahtijevaj od sebe strogi odgovor i za male greške, da se ne bi nekad približio velikim grijesima. Ako budeš radio ovo svaki dan, sa smjelošću ćeš stati na Strašnom Sudu.“

Orthodoxhr.com | Bitno.net