“Ne gledaj na njega kao na prijatelja, nego kao na smrtnoga neprijatelja svoje duše koji te salijeće laskanjima. Osobito se to odnosi na one koji te ohrabruju u tvojim grijesima”

Foto: Shutterstock

Francisco Jimenez de Miranda bio je moćan čovjek koji je živio grešnim životom. Brojni koji su ga okruživali podilazili su mu i povlađivali podupirući ga u njegovu načinu življenja. Međutim, Ignacije je na njega ostavio takav dojam da je svoje grijehe želio iskupiti utemeljenjem kolegija koji će povjeriti isusovcima. Ignaciju nije bilo stalo do novca što ga je ovaj čovjek nudio, ali mu je zato bilo uvelike stalo do njegove duše. Stoga ga je posjetio, a kasnije mu upućivao pisma, potičući ga da se prvo obrati. Čovjek je, međutim, ustrajao po svome. Stoga mu je Ignacije napisao dugo i angažirano pismo iz kojega slijedi odlomak.

Ovo nije trenutak za prijetvornost s onima koji te vole. Ne gledaj na njega kao na prijatelja ili slugu, nego kao na smrtnoga neprijatelja svoje duše, koji te salijeće laskanjima. Osobito se to odnosi na one koji te ohrabruju i zadržavaju u grijehu. Potrebno ti je jako puno pokore.

To znači da se trebaš ne samo odvratiti od svoga grijeha i pokajati za nj, nego i pružiti zadovoljštinu za prošle grijehe i rasteretiti svoju savjest od mnogočega.

Pisma 397

Razmisli

  • Trebao/la bih više cijeniti one koji mi govore istinu od onih koji mi laskaju. 
  • Izbjegavat ću davanje pretjeranih, odnosno neiskrenih komplimenata.
  • Bit ću iskren/a u sučeljavanju s onima koji ustraju u teškome grijehu.

Predoči

“Tada farizeji odoše i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: ‘Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?’ Znajući njihovu opakost, reče Isus: ‘Zašto me iskušavate, licemjeri?'”

Mt 22,15–18

Upamti

Ne gledaj na njega kao na prijatelja, nego kao na smrtnoga neprijatelja svoje duše koji te salijeće laskanjima. Osobito se to odnosi na one koji te ohrabruju u tvojim grijesima.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.