Divna je riječ koju si rekao: “Neka Bog pošalje što god želi, svejedno mi je, samo ako se mogu posvetiti njegovoj službi.” – Budi oprezan! Želim usporediti te riječi s hranom koju ne smiješ uvijek iznova žvakati. A ne smiješ je ni najed­nom progutati. Dopusti da ona nestaje polako i meko na tvom jeziku. Majka Terezija reče jednom da mi takve riječi često upotrebljavamo iz navike ili lakomisleno dok mislimo da one dolaze iz dna srca. Kako smo često u zabludi kad tako razmišljamo, uči nas, nažalost, u danom slučaju iskustvo.

Kažeš mi, dakle, ma što god ti Bog poslao, da ti je sve svejedno. I sad vidi: Bog ti je poslao u dušu duboku tugu. Kaži mi sada: je li ti, doista, sve svejedno? Sad znaš da mu trebaš platiti po njegovoj volji svoju krivnju i sad ti nije svejedno. Gle, kako se sebeljublje nečujno ušulja u naše osjećaje ma koliko ih mi smatrali uzvi­šenima.

Spoznaj i promisli ono što Bog želi od tebe

Želim ti reći veliku riječ. Samo spoznaj i promisli ono što Bog želi od tebe. Ono što on želi, to nastoj ispuniti vedro ili odvažno. I ne samo to. Moraš ljubiti Božju volju. Iz toga za tebe proizlazi obveza: ako bi trebao cijeli svoj život čuvati svinje i obavljati najniže poslove koje poznaje svijet, onda ti to mora biti svejedno ako je to Božja volja. To je na tvom putu vrhunac prema Bogu i tko se najviše približi tom vrhuncu, taj dobiva nagradu.

Hrabro, hrabro! Navikni svoju volju da korak po korak hodi putem koji joj Bog pokazuje. Navikni je da se osjeća sve više i više izazvana kad joj tvoja duša kaže: Bog to želi! I kako ti malo pomalo uzlaziš prema tom vrhuncu, tako će i tvoje nutarnje protivljenje slabiti i doskora će posramljeno zašutjeti. Pritom moraš prije svega zapaziti jedno. Izvanjske znakove nutarnjega protivljenja moraš snažno zatomiti ili, koliko ti je moguće, pretvoriti ih u blagost. Među ljudima koji su srditi ili nezadovoljni jedni pokazuju svoju zlovolju riječima. Drugi očituju ne samo svoju zlovolju, nego i svoju oholost i nadutost. To su znakovi na koje moraš pripaziti. Zato moraš prisiliti svoju volju da iz dana u dan postaje sve neznatnijom.

Utisni u svoju dušu ovo: nikada ne inzistiraj u svom duhov­nom životu na svojoj volji i ako je nešto protiv tvoje volje, prihvati to od srca, čak ako i od srca želiš da to ne bude. Tada će tvoj Spasitelj, koji vidi tvoju dobru volju, uslišiti tvoje želje.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Misli – sveti Franjo Saleški”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.