Negdje pretkraj ljeta, dok sam gledao propuštene epizode nekih televizijskih serija koje volim pratiti, u nekima od njih u više se navrata našao dirljiv prizor: kako jedan od likova posjećuje groblje i iskreno razgovara s voljenom preminulom osobom/osobama. Nakon što je svjedočila za oslobađanje pijanoga vozača koji joj je pregazio roditelje, Penelope Garcia iz „Zločinačkih umova” posjećuje njihov grob, sva uplakana, i pored njihova im se groba ispričava što je bila razlogom što su te kobne noći uopće i bili na cesti. Danny Reagan iz serije „Blue Bloods” posjećuje grob svoje žene i pripovijeda joj kako mu je ponekad teško u životu, i kako mu je teško samome odgajati njihovu dvojicu sinova.

Ta dva izraza vjere u televizijskim serijama koje gledam podsjetila su me na moje brojne posjete grobu moje majke i moje bake, i toga kako sam im govorio koliko mi nedostaju, i kako se nadam da se ponose mnome.

Ljudima koji su doživjeli gubitak roditelja, brata, sestre, djeteta ili prijatelja često preporučujem da posjećuju grobove svojih najmilijih. Činiti to uistinu je biblijski. Isus je posjetio Lazarov grob kako bi ga zazvao imenom i uskrsnuo ga od mrtvih. Na uskrsno jutro Marija Magdalena išla je na Isusov grob kako bi mu iskazala poštovanje, a onda je otkrila praznu grobnicu. Kada posjećujemo grobove svojih najmilijih, to činimo u iščekivanju dana kada će Gospodin pozvati mrtve iz njihovih grobova u puninu uskrsnuloga života.

Za vrijeme prvih osam dana studenoga Crkva izrazito potiče i čak nagrađuje posjete grobljima. Posjetima grobljima od 1. do 8. studenoga može se zadobiti oprost, kako stoji u priručniku za oproste:

Posjet groblju. Primjenjiv samo na duše u čistilištu, ako pobožno posjetite groblje i molite za pokojne. Potpuni oprost može se zadobiti za ovo djelo svakoga dana između 1. i 8. studenoga.”

Ako planirate posjetiti groblje u studenome, ili u bilo kojemu drugome vremenu u godini, što trebate činiti? Kako trebate moliti? Evo nekoliko prijedloga koji bi vam mogli pomoći:

1. Razgovarajte

Poput onih likova iz serija koji su posjećivali grobove članova svojih obitelji i razgovarali s njima, i mi možemo učiniti nešto slično. Nešto što biste htjeli proslaviti? Neko novo postignuće? Podijelite to s njima. Borite li se s njihovom smrću, ili se susrećete s drugim teškim situacijama? Podijelite to s njima. Zamolite ih da mole za vas.

Bilo da su ušli u kraljevstvo nebesko, ili da još prolaze kroz pročišćenje u čistilištu, naši najmiliji mogu nas zagovarati sa svojega mjesta u eshatonu. Sa svojim najmilijima možete razgovarati posvuda, pokraj njihova groba može se doživjeti određena bliskost. Taj bi vam razgovor mogao donijeti duševni mir koji tražite.

2. Molite i hodajte

Jedan od načina na koji volim moliti na groblju jest moliti krunicu i hodati između redova grobova, promatrati spomenike, vjerske skulpture, i druge izraze ljubavi koje ljudi tu ostave. Kada hodam grobljem u svojem rodnom gradu, prisjetim se svih sugrađana koji su imali važnu ulogu u mojemu životu, bili to učitelji, učitelji vjeronauka, župljani, ili susjedi. Prisjetim se različitih priča koje su znali pričati ili iskustava koje smo zajedno doživjeli. Također, kada hodam grobljem, uspravim skulpture koje su se prevrnule, ili pokupim granje, iz poštovanja prema tome domu mrtvih.

3. Molite krunicu Božjeg milosrđa

Isus je svetoj Faustini rekao da je krunica Božjeg milosrđa učinkovita molitva za umiruće: „Napiši da ću ja, kada budu molili ovu krunicu u prisutnosti umirućega, stajati između svojega Oca i umiruće osobe, ne kao pravedni Sudac, nego kao milosrdni Spasitelj.” („Dnevnik”, 1541) Tijekom devetnice Božjemu milosrđu jedan je dan posvećen molitvi za duše u čistilištu:

Danas mi dovedi duše koje su u tamnici čistilišta i uroni ih u ponor mojega milosrđa. Neka rijeke moje krvi ohlade njihov oganj. Te duše posebno ljubim jer daju zadovoljštinu mojoj pravednosti. U tvojoj je moći donijeti im olakšanje. Uzmi iz blaga moje Crkve sve oproste i prikazuj za njih… O, kada bi znala njihove muke, neprestano bi za njih prinosila duhovnu milostinju i plaćala njihove dugove mojoj pravednosti („Dnevnik”, 1226).

Svetu Faustinu posjećivale su duše koje su od nje tražile da moli za njih, i ona bi tijekom cijeloga dana prikazivala kratke molitve prošnje za vjerne mrtve. Nasljedujući Isusovu apostolicu Božjega milosrđa, možemo moliti krunicu Božjega milosrđa za duše u čistilištu, prikazujući je kao molitvu zadovoljštine za njihove grijehe, svoje grijehe i grijehe cijeloga svijeta.

4. Molite časoslov za mrtve ili Psalam 130

Svećenici, đakoni, redovnici i redovnice, kao i sve veći broj vjernika laika vjerno mole molitvu poznatu kao Božanski časoslov. To je zbirka psalama i kantika iz Staroga i Novoga zavjeta. Časoslov prati četverotjedni psaltir, i uključuje različite molitve za svako jutro, dan i večer.

Pored blagdana raznih svetaca i nepromjenjivih molitava za svetačke blagdane, postoji poseban niz molitava zvanih „Oficij (časoslov) za mrtve”. Ako nemate četiri sveska Časoslova, moderna tehnologija učinila je laganim pronaći Oficij za mrtve. Samo preuzmite aplikaciju iBreviary i potražite Oficij u odjeljku pod naslovom „Molitve”. Ako nemate vremena za vrijeme svojega posjeta groblju izmoliti čitav Oficij za mrtve, izmolite Psalam 130, zvan i De profundis („Iz dubine”), i zajednički psalam koji koristimo kada molimo za mrtve.

Iz dubine, Gospodine, vapijem tebi: *
Gospodine, usliši glas moj!
Neka pazi uho tvoje *
na glas moga vapaja!

Ako se, Gospodine, grijehâ budeš spominjao, *
Gospodine, tko će opstati?
Al’ u tebe je praštanje, *
da bismo ti služili.
U Gospodina ja se uzdam, *
duša se moja u njegovu uzda riječ.

Duša moja čeka Gospodina *
više no zoru straža noćna;
više no zoru straža noćna *
nek Izrael čeka Gospodina.

Jer je u Gospodina milosrđe *
i obilno je u njega otkupljenje:
on će otkupiti Izraela *
od svih grijeha njegovih.

Slava Ocu i Sinu *
i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, †
tako i sada i vazda *
i u vijeke vjekova. Amen.

5. Molitva svete Gertrude

Svetu Gertrudu, redovnicu i mističarku iz trinaestoga stoljeća, posjećivao je Isus. Navodno ju je naučio jednu molitvu, i rekao joj da će, svaki put kada je bude izmolila, osloboditi tisuću duša iz čistilišta. Radi se o kratkoj, prelijepoj i moćnoj molitvi.

Vječni Oče, prikazujem ti Predragocjenu Krv Tvojega Božanskoga Sina Isusa Krista, zajedno sa svim svetim misama koje se danas slave po čitavome svijetu, za sve duše u čistilištu, za sve grešnike u svijetu, za grešnike u Crkvi, za grešnike u mojoj kući i u mojoj obitelji. Amen.

6. Litanije za duše u čistilištu

Postoji više litanija za duše u čistilištu, dostupnih na internetu. Isprintajte jedne ili ih sačuvajte na mobitelu, kako biste ih mogli moliti za vrijeme svojega posjeta.

7. „Pokoj vječni

Najčešća molitva za vjerne mrtve jest molitva „Pokoj vječni”. Moja je praksa, a to preporučujem i svim ljudima, da za vrijeme svakoga posjeta groblju svoje vrijeme tamo provedeno zaključe tom molitvom. „Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna neka im svijetli. Počivali u miru. Duše njihove i duše svih vjernih mrtvih po milosrđu Božjem počivale u miru. Amen.”

Druge tekstove o čistilištu i molitvama za mrtve možete pronaći ovdje.

Izvor: Catholic Exchange | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.