Kada Bog vidi da smo oholi i nadmeni, On dopušta da se u našem životu pojave iskušenja. On će ih ukloniti tek onda kada vidi da smo postali ponizni. Bog bezgranično voli čovjeka. Njemu su vrlo dobro poznati problemi svakoga od nas i želi nam pomoći i prije nego što ga zamolimo za to. Budući da je svemoguć, nema teškoće koju Bog ne može nadvladati, izuzev jedne.

Teškoća s kojom se Bog suočava, i ja to ponavljam, jest samo jedna. On nam “ne može” pomoći ako naša duša nije ponizna. Bog “tuguje” jer vidi Svoje stvorenje kako pati, a “ne može” mu ponuditi bilo kakvu pomoć. Ako nešto i ponudi, to će čovjeku naškoditi, budući da njegov um nije ponizan.

Što god se dogodilo čovjeku, ovisi isključivo od njegove poniznosti. Mi, na primjer, vidimo kako se čovjek bori i na kraju biva podčinjen nekoj svojoj strasti. Bog dopušta da se to dogodi samo iz jednog razloga, odnosno, zato što je njegova duša ispunjena oholim pomislima i gordošću. Čovjek možda mrzi tu strast i naporno se trudi da je se oslobodi. On, međutim, ništa neće postići jer mu Bog ne pomaže i neće mu ni pomoći sve dok ne stekne poniznost. Iako čovjek mrzi tu posebnu strast, podčinjen je svojoj gordosti, a to je strast koja ga uvodi u sve ostale strasti. “Oholost je uzrok svake strasti”, kaže sveti Ivan Klimak.

Čovjek bi želio duhovno napredovati i moliti Boga da mu podari ljubav, molitvu, poslušnost i sve ostale vrline. Moramo biti svjesni da nam, bez obzira na to koliko se trudimo, Bog neće podariti ono za što ga molimo sve dok ne zadobijemo poniznost. Ako je poniznost naš jedini cilj, Bog će nam sve ostalo dati “besplatno.”

starac Pajsije Svetogorac