Kada sam primala svetu potvrdu, nisam u potpunosti shvaćala značaj samoga sakramenta. Sigurna sam da su me moji vjeroučitelji odlično pripremili u akademskom smislu, ali moj um i srce jednostavno nisu bili posve otvoreni preobražavajućoj sili Duha Svetoga koja je trebala ući u moj život.

Naravno, važno je znati kojih je to sedam darova Duha Svetoga (mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji) i što nas Katekizam Katoličke Crkve uči o sakramentu potvrde, ali važno je i otvoriti se svim darovima koje ti Bog želi dati.

Tvoja sveta potvrda je doista nešto što se događa samo jednom u životu. Nemoj dopustiti da ona samo tako prođe, i da ne odvojiš vrijeme da stvarno promišljaš o snazi i ljepoti ovoga sakramenta. Imamo sedam savjeta koji će ti pomoći da se pripremiš za dan svoje svete potvrde.

1. Svakodnevno se moli Duhu Svetome

Vjerojatno najviše svojih molitava upućuješ Bogu ili Isusu. Za vrijeme pripreme za svetu potvrdu počni u svoj dan uključivati Duha Svetoga. To može biti nešto posve jednostavno, poput kratkoga zaziva kad ujutro ustaneš: „Dođi, Duše Sveti”. Ili možeš pronaći neku molitvu koju ćeš svakodnevno moliti, poput ove:

Dođi, Duše Sveti, ispuni srca svojih vjernika, i ražari u njima vatru svoje ljubavi. Pošalji Duha svojega, i postat će, i obnovit ćeš lice zemlje. Gospodine, koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo, i njegovoj se utjesi vazda radujemo. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

2. Mudro izaberi kuma ili kumu

Možeš biti u iskušenju izabrati nekoga tko je cool da ti bude kum ili kuma, ali u ovoj situaciji traži nekoga tko je više od osobe s kojom je zabavno družiti se. Izaberi osobu za koju vidiš da stvarno živi svoju vjeru i redovito ide na svetu misu. Budi siguran da je to netko koga ti neće biti neugodno pitati nešto o vjeri, ili od njega tražiti savjete o životnim situacijama.

3. Pronađi sveca s kojim se možeš poistovjetiti

Nemoj samo tako izabrati nekoga od popularnih svetaca koje svatko bira, ili nekoga sveca sa zanimljivim imenom. Odvoji vremena i pomoli se na tu nakanu („Gospodine, pokaži mi kojega sveca da izaberem”) i proučavaj živote svetaca. Pronađi nekoga s čijom se životnom pričom možeš poistovjetiti.

4. Neka tvoje volontiranje ima smisla

Volontiranje može biti izvrsna priprava za svetu potvrdu. Odvoji nešto vremena i sam pronađi projekt u koji se možeš uključiti. Nemoj samo brže-bolje to odraditi, ili tražiti lagan način da to realiziraš. Uloži vrijeme u volonterski projekt koji će ti pomoći da rasteš u vjeri.

5. Otiđi na ispovijed

Čak i ako se u programu pripreme za svetu potvrdu ne traži da se ispovjediš, potrudi se i otiđi na ispovijed prije samoga dana svete potvrde. Kako bi primio puninu darova Duha Svetoga, moraš biti u stanju milosti, što znači nemati grijeha.

6. Budi svjestan svega što će se dogoditi

Na pripremama ćeš vjerojatno nekoliko puta proći kroz cijelu stvar, ali ipak i sam odvoji nekoliko minuta i stvarno sebi predoči što će se događati.

Biskup će nad tobom moliti za izlijevanje Duha Svetoga. To će se dogoditi kada biskup ispruži ruke iznad tebe. On tada moli Duha Svetoga da ti dadne upravo one darove koji su bili dani Mariji, apostolima, i svim svecima koji su živjeli prije tebe. Pokušaj zamisliti kako izgleda kada Duh Sveti siđe na tebe.

Bit ćeš pomazan uljem. Pročitaj što Katekizam Katoličke Crkve kaže o tome: „Ulje je znak obilja i radosti, ono čisti (mazanje prije i poslije kupanja) i čini gipkim (mazanje atleta i boraca); znak je ozdravljenja jer liječi udarce i rane, i ono čini da pomazanik zrači ljepotom, zdravljem i snagom.” (KKC § 1293) Promisli o svemu što to ulje označava: primit ćeš radost, bit ćeš očišćen od svojih grijeha, ojačan, izliječen od rana i povreda iz prošlosti, i imat ćeš ljepotu u Kristu. Promisli kako je sve to moćno.

Primit ćeš pečat Dara Duha Svetoga.  To bi ti trebalo donijeti veliku utjehu i osjećaj zaštićenosti. Primiti pečat znači „biti siguran, zaključan, zakračunat”. Zaključan si u Duhu Svetome. To znači da ćeš, kada primiš svetu potvrdu, biti zauvijek siguran u Duhu Svetome.

Dat ćeš i primiti Znak mira. Taj vid sakramenta pomaže nam prisjetiti se važnosti naše zajednice. Crkva je u svojemu zajedništvu Tijelo Kristovo. Ti si dio toga. Mi ohrabrujemo, podupiremo i podižemo jedni druge u našemu putovanju prema nebu.

7. Neka ovo bude početak tvojega putovanja u vjeri

Sveta potvrda početak je tvojega putovanja u vjeri. Vrijeme je da se odvažiš i počneš stvarno voditi računa o svojemu duhovnome životu. Tvoji roditelji, kum ili kuma i drugi duhovni voditelji moći će ti davati smjernice, ali ti trebaš biti onaj tko će imati inicijativu da raste u vjeri. Svakodnevno moli, idi na svetu misu, čitaj duhovnu literaturu, i donosi odluke koje odražavaju tvoje kršćanske vrijednosti. Učlanjenje u grupu mladih može ti stvarno pomoći da naučiš kako živjeti svoju vjeru. Možda zvuči komplicirano, ali zapamti da kada si potvrđen, imaš sve alate i darove potrebne za življenje kršćanskoga života.

Ako si voljan otvoriti svoje srce da primiš sve što Bog želi za tebe u ovome sakramentu, tvoj će život biti ispunjen radošću Gospodnjom. Katekizam Katoličke Crkve vrlo jasno govori o učincima koje će sveta potvrda imati na tebe:

„[…] priopćuje nam ‘osobitu snagu Duha Svetoga’ da, kao ‘pravi svjedoci Kristovi, riječju i djelom, širimo i branimo vjeru’, da ‘hrabro ispovijedamo ime Kristovo’ i nikada se ne stidimo njegova križa: Sjeti se dakle da si primio duhovni znak, Duha mudrosti i razuma, Duha  savjeta i jakosti, Duha znanja i pobožnosti, Duha svetoga straha, i čuvaj što si primio. Bog te Otac obilježio svojim znakom, Krist Gospodin te potvrdio i u tvoje srce stavio zalog Duha.” (KKC § 1303)

Izvor: Catholic LinkPrijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.