1. Postanete manje sebični

Znate kako je kada nekoga ili nešto volite svim srcem, i u sebi osjećate veliku strast za tom stvari ili osobom, ali nekada je tako teško ljubav pokazati djelima? Tako ja razmišljam o krunici. Volim je i volim to što smo je dobili na dar. Doista vjerujem u njezinu moć. No odvojiti vrijeme da je izmolim? To od mene traži da žrtvujem i odvojim nešto vremena i energije od sebe i razmišljam o otajstvima krunice. Molitva krunice pomaže nam ponovno se usmjeriti prema Kristu, koji nas može izvući iz grijeha i usredotočenosti na sebe, i uvijek iznova nas uči disciplini suzdržavanja od udovoljavanja svojoj sebičnosti.

2. Postanete discipliniraniji

Što više molite krunicu, više je želite moliti. Milost discipline kuje se u trenucima kada utišate svoje misli kako biste se koncentrirali, kada molite čak i ako ste umorni, ili kada prije spavanja mobitel zamijenite krunicom. Ta djela discipline utječu na sva područja vašega života. Disciplina je poput vježbanja – ne možete postati maratonac tek tako, čim počnete trčati, ali možete je malo-pomalo izgrađivati. Krunica vam pomaže učiniti one male korake prema tome da Bog postane prioritet u vašemu životu. Čak i onih dana (ili vremena) kada ne osjećate emocionalne ili duhovne utjehe, ustrajanje u molitvi krunice predivan je način da ostanete vjerni, ispunite svoju dužnost prema Bogu i Gospi, i da u svojoj svakodnevici slijedite „malo pravilo”.

*Pročitajte više: Kako se moli krunica

3. Gospa otkriva uvide

Znam da, ako su vas u djetinjstvu u krunicu uveli na neprikladan način, ako su vas možda roditelji ili učitelji s dobrim namjerama tjerali da je molite, i vi je sada povezujete s dosadom, može biti teško razumjeti kako krunica može ponuditi išta lijepo ili transcendentno upravo onda kad je molite, čak i ako stvarno vjerujete u njezine moćne učinke. No ja stvarno vjerujem da se u čestoj molitvi krunice otkrivaju skrivene dubine. U redovitom razmatranju svakoga od otajstava Gospa vam, s Kristom, ima nešto za dati. Možda je to uvid u neko područje vašega života s kojima se borite. 

4. Imat ćete više hrabrosti

Kada uz molitvu krunice počnete predavati svoje pouzdanje, svoj život, pa čak i svoje srce u Marijine ruke, počet ćete shvaćati kako je ona izvanredno praktična, jednostavna i puna rješenja. Ona nas samo želi dovesti do Krista, i toliko nas ljubi, s istinskom nježnošću savršene majke, da joj činimo veliku čast kada joj predajemo svoje probleme. Život koji se uvijek iznova okreće Mariji kako bi zatražio njezinu pomoć i da se pouzda da će ona providjeti postane pun hrabrosti. Kada znate da je Marija uz vas, bit ćete hrabri kao nikada prije! Sv. Maksimilijan Kolbe rekao je: „Posvuda vidim Mariju. Nigdje ne vidim probleme.”

5. Dani će vam mirno teći

To je jedna od naših suradnica rekla o svakodnevnoj molitvi krunice: „To čini cijeli moj dan mirnijim, jer je Marija tu i bori se protiv loših stvari. Sve se nekako posloži. Budem svjesnija Božje prisutnosti.” Molitva krunice neće ukloniti patnju iz vašega života, ali će vam dati mnogo jače oružje da se s tom patnjom borite.

6. Bit ćete svjesniji prije trenutka iskušenja

Jedno od 15 obećanja svima koji mole krunicu je sljedeće: „Krunica će biti moćno oružje protiv pakla, uništit će grijehe i izgnati herezu.” Moje je iskustvo da, kada češće molim krunicu, trenutak prije počinjanja grijeha se uspori. Pod time mislim da, ako želim npr. odugovlačiti s poslom ili ogovarati, ne učinim to automatski. Shvatim da ta djela počnu s razgovorom u mojoj glavi. Svjesnija sam iskušenja prije samoga čina, i imam više vremena razmisliti želim li ja to stvarno učiniti ili ne. Moleći krunicu počinjem svoj život gledati dijeleći perspektivu s Bogom, i počinjem shvaćati da je to što On želi za mene dobro, i sama to poželim.

7. Počnete proživljavati Utjelovljenje

Snaga krunice leži u njezinoj jednostavnosti. Ona je tako jednostavna da to može zavarati, da se inteligentnome umu može učiniti glupom. Mi tako često mislimo da moramo pronaći komplicirana, pametna, nevjerojatna rješenja za svoje komplicirane, pametne i nevjerojatno velike probleme. Zagledamo se u ponor svojih problema i pitamo se kako ćemo pronaći lijek za tako duboku ranu. Ne moramo. Bog je došao na zemlju kao maleno, slabo i bespomoćno dijete, rođeno u siromaštvu. Krunica, tako varljivo jednostavna da se može moliti u svim okolnostima, najsnažnije je molitveno oružje koje imamo.

„Nema problema, kako god on težak bio, bilo da je zemaljski ili duhovni, u našem životu ili u životu naše obitelji, koji se ne može riješiti molitvom krunice.” (Sestra Lucija iz Fatime)

Izvor: Catholic LinkPrijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.