Bolest nam treba biti prigoda da rastemo i pružamo dobar primjer – ne za samosažaljenje i ugađanje sebi. Sljedeći savjet uzet je iz Ignacijevih Konstitucija Družbe Isusove, br. 272.

Neka svi nastoje iz tjelesne bolesti ubrati plod ne samo za se, nego i za pobudu drugima. Neka ne budu nestrpljivi i ćudljivi, nego radije neka gaje i pokazuju veliku strpljivost, a liječniku i bolničaru očituju poslušnost. Neka se služe pobožnim i pobudnim riječima koje pokazuju da bolest primaju kao dar iz ruke Stvoritelja i Gospodina našega, jer ona nije manje dar Božji nego zdravlje.

Razmisli

  • Kada sam bolestan/na, trebam ljudima svjedočiti evanđelje, a ne svoj jad.
  • Trebam slijediti upute svoga liječnika ili drugih koji znaju bolje.
  • Doživljavam li bolest kao dar?

Predoči

“Djeca [smo] Božja; ako pak djeca, onda i baštinici, baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo. Smatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama.”

Rim 8,16–18

Upamti

Bolest je dar ništa manji od zdravlja.

Gornji tekst izvadak je iz knjige sv. Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net