Sv. Josemaria Escrivá održao je na svetkovinu svetog Josipa 1963. propovijed u čast svetog Josipa, koja je postala vrlo popularna. Nosila je naslov „U Josipovoj radionici”.

U toj propovijedi sv. Josemaria Escrivá opisuje kakav su divan odnos sveti Josip i Isus imali kao otac i sin. Ovo je dio te propovijedi:

Josip je, brinući o djetetu kako mu je bilo naloženo, Isusa naučio zanatu, prenio mu svoje profesionalno umijeće. Zato su susjedi u Nazaretu zvali Isusa i faber i fabri filius, što znači tesar i sin tesarov (vidi Mk 6,3, Mt 13,55). Isus je radio u Josipovoj radionici, rame uz rame s Josipom. Kakav li je Josip morao biti, kako li je milost morala djelovati po njemu kad je bio kadar ispuniti tu zadaću ljudskog odgajanja Božjega Sina.

Jer, Isus je jamačno sličio Josipu – po načinu rada, po karakternim osobinama, po načinu govora. Isusov realizam, oko za detalje, način na koji je sjedao za stol i lomio kruh, sklonost da se koristi svakodnevnim situacijama za širenje nauka – u svemu se tome zrcali njegovo djetinjstvo i utjecaj svetog Josipa. Nije moguće zanemariti ovaj uzvišeni misterij: Isus, koji je čovjek, koji govori dijalektom jednog izraelskog područja, koji sliči stolaru po imenu Josip, Božji je Sin. A tko može Boga učiti? Ali on je i pravi čovjek i živi normalnim životom, prvo kao dijete, zatim kao dječak koji pomaže u Josipovoj radionici, i na kraju kao odrastao muškarac u naponu života. ,,A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi” (Lk 2,52).

U ljudskom životu Josip je bio Isusov gospodar u svakodnevnom kontaktu, pun nježne ljubavi, radostan što može sebe zanijekati kako bi što bolje brinuo o Isusu. Nije li nam to dostatan razlog da toga pravednika, toga svetog patrijarha, u kojemu je plod vjere Staroga saveza, držimo gospodarom nutarnjega života? Nutarnji život nije ništa drugo do stalan i izravan razgovor s Kristom, da bi se postalo jedno s njim. A Josip nam može mnogo toga reći o Isusu. Stoga, nemojte nikada zanemariti pobožnost prema njemu – Ite ad Ioseph: „Idite Josipu”, kao što kaže kršćanska predaja riječima Staroga zavjeta.

Gospodar nutarnjega života, radnik duboko prionuo svome poslu, Božji sluga u stalnom kontaktu s Isusom – to je Josip. Ite ad Ioseph. Sa svetim Josipom kršćanin uči što to znači pripadati Bogu i potpuno zauzeti svoje mjesto među ljudima, posvećujući svijet. Upoznajte svetog Josipa i naći ćete Isusa. Razgovarajte s Josipom i naći ćete Mariju, koja uvijek širi mir oko sebe u privlačnoj radionici u Nazaretu. (Josemaria Escrivá, Christ is passing by, Scepter, New York, 1973., str. 119. – 121.)

Gornji tekst je izvadak iz knjige Donalda H. Callowaya “Posveta svetom Josipu”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.