U vrijeme pandemije koronavirusa Crkva na različite načine nastoji biti blizu svim oboljelima, njihovim obiteljima, zdravstvenim djelatnicima, ali i svim vjernicima koji žele svojom molitvom doprinijeti da se trenutno stanje što prije okonča.

Tako je Apostolska pokorničarna prošlog tjedna izdala Dekret s posebnim uvjetima za dobivanje potpunog oprosta u kojem je navedena i molitva koja je u ovim za mnoge tjeskobnim danima veliki izvor utjehe. Riječ je o krunici Božjega milosrđa.

Potpuni oprost mogu dobiti svi vjernici koji „pohode Presveti oltarski sakrament, ili izvrše euharistijsko klanjanje, ili najmanje pola sata čitaju Sveto pismo, ili izmole svetu krunicu ili pobožnost Križnog puta ili krunicu Božjega milosrđa da od Svemogućeg Boga izmole prestanak epidemije, ozdravljenje onima koji su njome pogođeni i vječno spasenje onima koje je Gospodin pozvao k sebi“, stoji u Dekretu.

Kao što je i obično slučaj kod potpunog oprosta, za njegovo dobivanje osoba se mora odreći svih grijeha, mora se ispovjediti, pričestiti i izmoliti molitve na nakanu Svetog Oca za što će u ovim izvanrednim okolnostima biti dovoljno imati nakanu to učiniti čim uvjeti to dopuste.

Potpuni oprost pod posebnim uvjetima mogu dobiti i svi oboljeli od koronavirusa, kao i oni koji za njih skrbe o čemu možete pročitati ovdje.

Dodajmo kako Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa i bozjemilosrdje.net pozivaju na svakodnevnu molitvu krunice Božjega milosrđa do svetkovine Božjega milosrđa, 19. travnja 2020. godine. Moliti se može pojedinačno ili u obiteljima u 15 ili u 20 sati, ovisno o mogućnostima. Ovdje možete pročitati uz koje radijske postaje i televizije možete moliti.

Podsjetimo još jednom na crkveni nauk o oprostima:

Svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida naše zajedništvo s Bogom i lišava nas vječnog života. Oproštenje od vječne kazne ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom po sakramentu ispovijedi. Pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem.

Oprost je dakle otpuštenje vremenite kazne za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi, odnosno, dobivanje potpunog oprosta nije zamjena za sakrament ispovijedi.

Ivo Džeba | Bitno.net