Papa Franjo u ponedjeljak je rekao skupini mladih svećenika kako je slabost prilika za susret s Bogom, a ne nešto što valja nadvladati vlastitim snagama, piše CNA.

“Moja krhkost, krhkost svakoga od nas, teološko je mjesto susreta s Gospodinom”, rekao je skupini od dvadesetak svećenika 7. lipnja, prilikom susreta u Vatikanu.

“Svećenici ‘supermeni’ završavaju loše, svaki od njih”, rekao je papa Franjo. “Krhki svećenik, koji poznaje svoje slabosti i o njima razgovara s Bogom, bit će u redu”.

Papa Franjo ohrabrio je svećenike, koji su u Rimu na studiju, da budu pastiri koji uvijek djeluju u službi katolika koji su pod njihovom skrbi.

“Lišite se stereotipa, svojih snova o veličini, samopotvrđivanja, kako biste stavili Boga i ljude u središte svojih dnevnih briga”, potaknuo ih je.

Papa je francuske svećenike također upozorio na opasnost pretpostavljanja “intelektualizma” pastirskom vodstvu.

“Bit ćete pastiri na mnogo načina, ali uvijek usred Božjeg naroda”, istaknuo je. “Vaši studiji na različitim rimskim sveučilištima pripremaju vas za vašu budućnost kao svećenika, i dopuštaju vam da više cijenite stvarnost u kojoj ste pozvani objaviti evanđelje radosti”.

Svećenici studenti koji su se susreli s papom Franjom zajedno žive u crkvi sv. Luigija dei Francesija u Rimu.

Razmišljajući o životu zajednice, Papa je spomenuo iskušenje ogovaranja ili stvaranja zatvorenih skupina koje mogu biti štetne za cijelo bratstvo.

“Uvijek dočekujte jedni druge kao dar”, rekao je. “U bratstvu življenom u istini, u vjernosti vaših odnosa i životu molitve, možemo oblikovati zajednicu u kojoj ćemo udisati zrak radosti i nježnosti”.

“Svećenik je čovjek koji, u svjetlu evanđelja, oko sebe širi čuvstvo Boga i prenosi nadu nemirnim srcima: tako mora biti”, nastavio je.

Franjo je potaknuo mlade svećenike da se ne boje sanjati o Crkvi koja je u cijelosti u službi svojih članova i svijeta, koja ističe kako svatko od njih može dati doprinos.

“Nemojte se bojati usuditi se, riskirati, napredovati, jer sve možete s Kristom koji vam daje snagu”, rekao je. “S njim možete biti apostoli radosti, kultivirajući u sebi zahvalnost za bivanje na usluzi svojoj braći i Crkvi”.

Smisao za humor također je važan sastojak bivanja radosnim, istaknuo je papa Franjo, dodajući kako to može biti i jedna od karakteristika svetosti.

“Ako svećenik nema smisla za humor, nešto ne valja. Oponašajte one velike svećenike koji se smiju drugima, sebi i vlastitoj sjeni”, zaključio je papa Franjo.