Papa Franjo u petak je rekao kako se katoličke udruge trebaju čuvati “zamke organizacijskih grafikona” i kao prioritet postaviti poslušnost Svetome Duhu, piše CNA.

“Moramo biti vrlo oprezni da nas ne zavede iluzija funkcionalizma. Programiranje, organizacijski grafikoni služe, ali kao polazna točka, kao inspiracija. Ono što donosi Kraljevstvo Božje je poslušnost Svetome Duhu… sloboda Evanđelja”, rekao je vođama Katoličke akcije 30. travnja.

“Žalosno je vidjeti koliko je udruga upalo u zamku organizacijskih grafikona: sve savršeno, savršene institucije, sav potreban novac, sve savršeno… Ali recite mi: gdje je vjera? Gdje je Duh?” pitao je Sveti Otac.

“Zbog pandemije, mnoštvo projekata ostalo je visjeti u zraku. Od svih nas se zahtijeva nositi se s neočekivanim. Izraziti dobrodošlicu neočekivanom znači ostati poslušnim Duhu”, dodao je.

“Poslušnost Duhu revolucionarna je jer je Isus Krist revolucionar, jer je Utjelovljenje revolucionarno, jer je Uskrsnuće revolucionarno”, istaknuo je Papa.

Papa Franjo rekao je kako laici Katoličke akcije mogu pomoći Crkvi i cijelome društvu kako bismo “zajedno preosmislili kakvo čovječanstvo želimo biti, kakvu zemlju želimo nastanjivati, kakav svijet graditi”.

“Povjeravam vam one koji su bili najpogođeniji pandemijom i one koji riskiraju platiti najvišu cijenu: malene, mlade, starije, one koji su iskusili krhkost i usamljenost”, rekao je.

Papa se sastao i s predstavnicima karizmatske Zajednice Chemin Neuf, koju je 1973. godine utemeljio isusovac Fr. Laurent Fabre, poznatu po organizaciji događanja za mlade i oženjene parove.

“Pozivam vas da ostanete čvrsti u svojim uvjerenjima i svojoj vjeri. Nikad ne zaboravite da je Krist živ i da vas poziva da hrabro koračate za njim. S njime, budite taj plamen što oživljuje nadu u srcima tolikih mladih ljudi koji su obeshrabreni, žalosni i bez perspektive”, rekao je papa Franjo.