Papa Franjo u nedjelju je rekao kako trebamo “povećati svoja srca” kako bismo istinski cijenili dar euharistije, piše CNA.

Obilježavajući Tijelovo na misi u Bazilici sv. Petra 6. lipnja, Papa je rekao da je Isus utemeljio euharistiju u velikoj gornjoj odaji u Jeruzalemu.

Dodao je: “Trebamo povećati svoja srca. Trebamo provaliti iz malene sobe vlastita ega i ući u široko prostranstvo začuđenosti i bogopoklonstva.

Papa je zažalio što stav bogopoklonstva nedostaje u “toliko mnogo pokreta” u Crkvi danas.

“Ali ako to nedostaje, ako zadivljenost i bogopoklonstvo nedostaju, onda nema staze koja vodi do Gospodina”, rekao je.

“To je stav pred euharistijom, to je ono što trebamo: bogopoklonstvo. Crkva mora biti velikom prostorijom. Ne malenim i zatvorenim krugom, nego zajednicom široko otvorenih ruku, gdje su svi dobrodošli”, dodao je papa Franjo i nastavio:

“Zapitajmo se to kada nam priđe netko tko je u boli, koji je počinio pogrešku, koji je u životu zastranio: je li Crkva, ova Crkva, velika soba spremna izraziti dobrodošlicu toj osobi i voditi njega ili nju do radosti susreta s Kristom?”

“Euharistija želi hraniti one koji su umorni i gladni, ne zaboravimo to! Crkva čistih i savršenih je prostorija u kojoj nema mjesta ni za koga; Crkva otvorenih vrata, koja okuplja i slavi Krista je, umjesto toga, veličajna dvorana u koju svatko – svi, pravednici i grešnici – mogu ući”.

U propovijedi, Papa se osvrnuo na tri slike u Evanđelju. Prva je o čovjeku koji nosi krčag vode.

“Isus govori svojim učenicima da se pashalna gozba može pojesti kamo god ih odvede čovjek koji nosi krčag vode. Za slaviti euharistiju, dakle, prvo trebamo prepoznati našu žeđ za Bogom, osjetiti našu potrebu za njim, žudjeti za njegovom prisutnošću i ljubavlju, shvatiti da ne možemo sami, nego trebamo hranu i piće vječnog života da bi nas održali na putovanju”, rekao je.

“Drama sadašnjeg trenutka, možemo reći, u tome je što žeđ osjećamo sve manje i manje. Pitanje o Bogu više se ne postavlja, žudnja za Bogom je izblijedjela, tragači za Bogom sve su rjeđi. Bog nas više ne privlači jer više ne priznajemo našu duboku žeđ za njim”, istaknuo je Sveti Otac.

Papa je nastavio: “Naša žeđ za Bogom dovodi nas do oltara. Tamo gdje nedostaje žeđi, naše proslave postaju suhima i beživotnima. Čak i kao Crkva, tada nije dovoljno da se uobičajena malena skupina sastane na proslavi euharistije; trebamo ići u grad, susresti ljude i naučiti kako prepoznati i iznova oživjeti njhovu žeđ za Bogom i njihovu žudnju za Evanđeljem”.

Druga slika, rekao je papa Franjo, ona je o prostranoj gornjoj sobi, koja nas izaziva na proširenje naših srdaca.

Treća i završna slika ona je iz evanđeoskog čitanja u kojemu Isus lomi kruh.

“U euharistiji, kontempliramo i štujemo Boga ljubavi. Boga koji nikoga ne lomi, pa ipak dopušta da sam bude slomljen. Gospodina koji ne zahtijeva žrtve, ali žrtvuje sebe. Gospodina koji ništa ne traži, nego daje sve”, rekao je.

“Kada slavimo i proživljavamo euharistiju, i mi smo pozvani sudjelovati u toj ljubavi. Jer ne možemo lomiti kruh nedjeljom ako su naša srca zatvorena našoj braći i sestrama. Ne možemo uzimati od toga kruha i ne davati ga gladnima. Ne možemo dijeliti taj kruh ako ne dijelimo patnje naše braće i sestara u potrebi”, istaknuo je Papa.

“Na kraju, kao i na završetku naše svečane liturgije, samo ljubav će ostati. Čak i sada, naše euharistijske proslave preobražavaju svijet do razine do koje sebi dopuštamo biti preobraženi i postati kruh lomljen za druge”, rekao je Franjo.

Na kraju mise, održano je produženo klanjanje pred Presvetim sakramentom, nakon čega je uslijedio blagoslov.

U propovijedi, Papa je napomenuo kako je ovo druga godina zaredom u kojoj, zbog mjera za zaštitu od koronavvirusa, nije u mogućnosti predvoditi procesiju s Presvetim sakramentom na blagdan Tijelova.

Procesije nas, rekao je, podsjećaju da smo pozvani izlaziti i donositi Isusa drugima.

“Postanimo Crkva s krčagom u ruci, Crkva koja ponovno budi žeđ i donosi vodu. Otvorimo svoja srca ljubavi, kako bismo mogli postati velikom sobom, otvorenom za dobrodošlicu, u koju svatko može ući i susresti Gospodina”, zaključio je.