“Najpoznatija živuća stigmatičarka”, tako poljski autor Grzegorz Górny u svojoj knjizi “Dokazi nadnaravnog” opisuje Myrnu Nazzour, Sirijku koja već dulje od 35 godina u svom životu iskusuje nadnaravne fenomene kojima je izvorište u njezinoj kršćanskoj vjeri.

“Nazzour je rođena 1964. u Siriji. Majka joj je bila grkokatolkinja, a otac katolik melkitskoga obreda. Godine 1982. udala se za tridesetogodišnjega Nicolausa pravoslavne vjeroispovijesti”, započinje Gorny priču o Sirijki čije su stigme, kao i drugi fenomeni u njezinu životu, pažljivo i temeljito dokumentirani.

“Dana 23. studenog 1982. tada osamnaestogodišnja Myrna molila je s dvije prijateljice (jedna je bila pravoslavka, druga muslimanka) nad bolesnom sestrom svojega supruga Laylom koja se žalila na bolove u leđima. U jednomu trenutku njezine su prijateljice vidjele kako su Myrnini dlanovi počeli blistati, a potom kako je iz njih poteklo ulje. Mlada je nevjesta položila ruke na glavu svoje šogorice i ona je odmah prestala osjećati bol. Tri dana kasnije Myrna je na isti način ozdravila svoju majku koja je mjesecima trpjela od bolova u kralježnici”, piše poljski autor.

Nekoliko dana kasnije dogodilo se još jedno čudo, ovaj put u Myrninu domu u Sufaniehu, četvrti grada Damaska. Iz malene reprodukcije slike Gospe Kazanske počelo je istjecati ulje.

“Za samo sat vremena ulja je bilo toliko da su njime napunili četiri tanjura. Istoga dana iz Myrninih je ruku ponovno počelo istjecati ulje, a ona je u sebi začula glas koji joj je rekao da mora otvoriti vrata svojega doma svima koji trebaju ozdravljenje.”

Pokazalo se kako je ulje biljnoga podrijetla, odnosno potpuno čisto maslinovo ulje koje ima čudotvorna svojstva: nakon što bi bili pomazani njime, neki su bolesnici odmah ozdravili.

Dom Nazzorouvih postao je poput nekoga svetišta, opisuje Poljak u svojoj knjizi. U njega su dolazili kršćani, ali i muslimani te ateisti koji su tražili pomoć. Ali, ne samo oni.

Uskoro su taj dom posjetili i pripadnici sirijske službe sigurnosti, došavši, kako su mislili, raskrinkati prevarante.

“S njima je bio i liječnik Saliba Abdel Ahad koji je Myrni rekao da opere ruke, a potom joj ih je sam obrisao ručnikom. No, na iznenađenje liječnika i službenika, na njezinim se dlanovima ponovno pojavilo ulje. Jedan od djelatnika službe detaljno je pregledao zid na kojemu je visjela ikona Gospe Kazanske, a zatim je izvadio reprodukciju iz plastičnoga okvira i stakla. Zaprepastio se vidjevši da iz slike i dalje istječe ulje. Odmah je odložio sliku i počeo se moliti. Neočekivani su gosti otišli ne otkrivši nikakav dokaz prijevare”, piše u “Dokazima nadnaravnog”.

Ali čudima tu nije bio kraj.

“Dana 15. prosinca 1982. Myrna je počela primati viđenja, prvo Marije, a nedugo potom i Krista. Tijekom tih ukazanja pala bi u stanje ekstaze gubeći svaki kontakt s okolinom. Dana 26. listopada 1983. tijekom jedne takve trominutne ekstaze na njezinim su se dlanovima prvi put pojavile rane od čavala, koje su istoga dana nestale”, opisuje Górny.

Ista stvar dogodila se skoro godinu dana kasnije.

“Dana 25. studenog 1983. u domu Nazzourovih bilo je nekoliko svećenika različitih kršćanskih denominacija. Oko 17 sati na Myrninim stopalima, dlanovima i boku iznenada su se pojavile stigme. O. Joseph Malouli, svećenik lazarist koji je također bio prisutan, odmah je nazvao Josepha Nasrallaha, direktora Francuske bolnice u Damasku. On je pozvao još nekoliko liječnika… Oni su detaljno pregledali Myrnine rane, a šest sati poslije, oko 23 sata, bili su prisutni kada su se njezine rane naglo zatvorile i nestale, ne ostavljajući nikakva traga. Ti su liječnici, među kojima je bilo i muslimana i ateista, jednoglasno zaključili da je riječ o fenomenu potpuno neobjašnjivu sa znanstvene točke gledišta”, stoji u knjizi.

Nakon te godine Sirijka je primila stigme još pet puta: tijekom Velikoga tjedna 1984., 1987., 1990., 2001. i 2004. godine. Imala je i dalje viđenja Isusa i Marije, a u jednome od njih doznala je zašto je stigme primila baš na te godine.

“Naime, Krist joj je rekao da veoma trpi zbog podjela unutar kršćanstva. Proslava Uskrsa na dva različita datuma najvidljivija je posljedica te sablažnjavajuće podjele. Zapad ga slavi po gregorijanskomu, a Istok po julijanskomu kalendaru. U porukama koje je Myrna Nazzour primila često se ponavlja poziv na jedinstvo kršćana koje bi se trebalo očitovati u zajedničkomu datumu proslave pashalnoga otajstva. Mističarka je stoga primila stigme samo onih godina kada je Uskrs padao na isti datum za sve kršćane. Trpljenja kroz koja je tada prolazila svim su kršćanima predstavljala zoran prikaz koliko su svojim podjelama ranili Krista”, pojašnjava poljski autor.

Inače, tijekom svih pet stigmatizacija nazočni su bili i liječnički timovi te kamere koje su sve bilježile:

“Najdetaljnija su istraživanja bila provedena 2004. S obzirom da je te godine Uskrs padao na isti datum i za istočne i za zapadne kršćane, očekivalo se da će Myrna Nazzour primiti stigme i stoga je u Damask doputovao liječnički tim iz Skandinavije, opremljen najsuvremenijim mjernim instrumentima… Sva istraživanja provedena na Myrni pokazala su da je riječ o pojavi pred kojom liječnici ostaju nemoćni i koju nisu u stanju objasniti. Stigme su se pojavljivale same od sebe te jednako tako nestajale, ne ostavljajući nikakva traga. Uz uporabu najsuvremenijih instrumenata liječnici su 2004. isključili mogućnost da su rane nastale prirodnim putem, primjerice zbog hipoksije (manjka kisika u tkivu) ili eritromelalgije (nagla širenja malih arterija)”.

Poljski predsjednik, a tada parlamentarni zastupnik Andrzej Duda prima blagoslov od Nazzour tijekom jednog od njezinih posjeta Poljskoj. Foto: spiritdaily.com

Svaki put nakon što bi stigme nestale, a ona izašla iz agonije trpljenja, prenijela bi uvijek istu poruku: da Isus želi svoju Crkvu ujedinjenu.

I ovaj Uskrs, najveći kršćanski blagdan pada na isti datum po objema kalendarima. To se neće ponovno dogoditi sve do 2034.

Myrna će, nemamo razloga sumnjati u to, ponovno dobiti stigme tijekom Velikog tjedna (možda ih je već i primila, ali vijest o tome još nije izašla u svijet).

Hoćemo li shvatiti smisao toga znaka koji nam Bog šalje preko ove žene i njezina trpljenja te odgovoriti na njegov poziv?

Goran Andrijanić | Bitno.net