Krizma ili Potvrda je liturgijski čin kojim se krizmanik svečano oprašta od Crkve i župne zajednice. Matura, jednako kao i krizma, važne su životne prekretnice vašega djeteta. Kao savjestan roditelj nećete stvar prepustiti slučaju, nego ćete angažirano, prateći trendove, priuštiti vašem djetetu događaj za pamćenje. Kako vas krizma ne bi zatekla nespremne, donosimo nekoliko korisnih savjeta kako biste u stilu i sa što manje stresa organizirali dolični ispraćaj vašega djeteta iz Crkve:

1. prije svega prihvatite činjenicu da se krštenje, prva pričest i krizma jednostavno moraju obaviti. To je tako i tu nema razmišljanja. Vaša vlastita uvjerenja moraju ostati sa strane. Crkva je po tom pitanju nemilosrdna. Ona pošto-poto želi pokristiti i pokrizmati vašu djecu, bez obzira što vi ni izdaleka ne planirate biti aktivnim članom Iste.

2. krizma se ne može izbjeći, ali neka vas to ne frustrira! I vi imate figu u džepu! Razmišljajte pozitivno i pružajte pasivni otpor! Kako? a) najprije imajte na pameti da će ionako sve brzo proći i vratiti se u normalu. Strpljen – spašen! Stoga, b) ako župnik traži redoviti dolazak na vjeronauk i svetu misu – stisnite zube i mrmljajte u sebi! c) ako zahtijeva od vas pripravu i gomilu drugih stvari kojima ste se zadnji put bavili još na prvoj pričesti vašeg djeteta – rogoborite, ali prigušeno!

3. veli stara: „s rogatim se ne valja bosti“, tj. izbjegavajte natezanje sa župnikom koliko je moguće, pogotovo ako imate više djece. Ako se s prvim nekako i izvučete, kad-tad ćete sjesti na ježa s drugim, trećim… djetetom. Tek kad vam najmlađe dijete odradi krizmu, dajte si oduška kazati mu što ga ide. U najboljem slučaju nećete više imati s njim posla do vjenčanja vašeg mezimčeta. Do tada jedini ispušni ventil je požaliti se rodbini, susjedstvu, medijima, društvenim mrežama, pravobraniteljici, UN-ovu uredu za ljudska prava… o neljudskim uvjetima koji se zahtijevaju za onih sat-dva koliko traje ceremonija krizme.

4. krizma zadaje glavobolju po pitanju troška. Crkva ne mari imate li vi novaca za garderobu, za gala ručak, fotografa, dron, bend, limuzinu, poklone… Crkveni propis je takav i tu nema vrdanja! No, i za to postoji rješenje! Da se ne biste morali zaduživati, dizati kredite, na vrijeme si osigurajte rentabilnog kuma. Financijsko stanje kuma od presudne je važnosti za uspješnost sakramenta.

5. ukoliko ste izabrali kumu, osim ekonomskog, važan je i modni čimbenik. Krizma je javni događaj, prema tome važi strogo uređen kodeks oblačenja: a) potpetice cca 10 cm, nikako manje!, b) haljina pak treba istaknuti a ne sakriti kumine atribute (nije na odmet malo kvarcanja u solariju prije krizme). Zapamtite – manje je više! Sakralni prostor jednostavno mora odisati kuminom epifanijom. Uostalom, zar nije zadaća kum/a biti uzorom kumčetu?

6. tijekom ceremonije podjele sakramenta bitno je usredotočiti se na outfit vašeg djeteta. To je njegov/njezin dan i sve mora biti na mjestu – odjeća, šminka, frizura… Neka vam ne bude teško tijekom mise priskočiti ukoliko bude potrebna kakva korekcija, jer – fotografi ne praštaju! Simpatično je da krizmanik u zgodnom trenutku napravi selfie. Za krizmanice važi prethodno rečeno iz točke 5. glede štikli: simpatično je vidjeti izvođenje „rodinog hoda“ na crvenom tepihu, tj. nezgrapnog nabadanja štulama dok se prilazi krizmatelju.

7. kad smo već kod fotografa i snimatelja, njihova uloga je nezamjenjiva. Ono što nije fotografirano kao da se nije ni dogodilo. Međutim, fotografu nije nimalo lako jer ga konstantno remeti tijek liturgijskog događanja. Uhvatiti dobar kadar tijekom mise naliči katkad bacanju vratara na ispucan penal. Neka se stoga ne ustručava zamoliti biskupa da ponovi mazanje uljem ukoliko nije uhvaćen dobar kut (ovo nije izmišljeno!). Uzgred rečeno, bez obzira što imate službenog fotografa, neka vas ne mrzi da i vi svojim mobitelom napravite koji „sešn“ i objavite istog trenutka na društvenoj mreži.

8. odlaskom iz crkve zapravo počinje prava fešta. Sad ste svoj na svome. Najgore je prošlo. Mala preporuka – izbjegavajte okupljanje u obiteljskoj kući ili u kući kuma/e. Radije si priuštite restoran ili svatovsku dvoranu. Dolikuje da bude sa stilom. Tada si možete dati oduška i zaboraviti na sve neugodnosti koje ste vi i vaš krizmanik podnosili tijekom priprave.

P. S. Svrha ovoga teksta isključivo je humor i zabava i nema ama baš nikakve koincidencije sa zbiljom. Ozbiljno!

Autor ovog teksta jest Dragan Muharem, hrvatski katolički svećenik Subotičke biskupije.