Znaš li onu anegdotu o dva blizanca u majčinoj utrobi? Razgovaraju tako još nerođeni blizanci pa kaže jedan drugomu:

“Čuj, vjeruješ li ti u život nakon rođenja?”

“Hmm, pa ne znam… Ali misliš li ti da zbilja postoji i majka?”

Ako vjeruješ u Boga, onda stvarno vjeruj u njega. Vjeruj u njega kao u svojega Stvoritelja. Vjeruj u njega kao u prijatelja i pratitelja na svojemu putu. I kao u svoju krajnju putnu postaju. Vjeruj da ti on želi dobro i da on ima plan za tebe i da je njegov plan bolji. I nemoj samo nositi svoj križ, već taj križ koji ti je on odredio nosi radosno. On zna zašto.

Onima koji Boga ljube sve se okreće na dobro. Jeste li to već negdje čuli? Ljubiti Boga je stav srca, način življenja na dlanu tvojega Stvoritelja. A živjeti na dlanu Stvoritelja znači razmatrati s njim sva važna i manje važna pitanja. Uzdati se u njega, pokloniti mu svoje povjerenje te mu predati vlastiti život i u njemu sadržana pravila igre da ih on oblikuje.

I da, najučinkovitiji odgovor na bilo što negativno jest zahvalnost. Pri svakoj pomisli na neizvjesnost i strah od budućnosti reci: “Kako si velik, Gospodine, i kako su divni putovi tvoji!” Obuzme li te osjećaj usamljenosti ili očajanja, reci: “Hvaljen budi, Gospodine, zbog divne ljubavi svoje!” Bez obzira na to što ti se događalo, reci: “Hvala ti, Gospodine moj, za ovu sjajnu priliku!” Drži se toga, nauči zahvaljivati Bogu i hvaliti ga, pa i u dvojbenim slučajevima. I vidjet ćeš da će sve postati novo.

Što će se zatim dogoditi, to zna samo Bog. Ali ti već sada znaš da će to biti dobro. A do tada tvoj status glasi ovako: “Moj prijatelj je Gospodar Svemira.”

“Čuj, Izraele, Gospodin je Bog naš, Gospodin je jedan”

Građevinari ponekad dožive da se pri izbijanju dovratnika prilikom radova na obnovi starih kuća pronađe mali narolani komad ispisana papira. Odmah znaju da je tekst vrlo vjerojatno ispisan na hebrejskomu jeziku te da su prijašnji vlasnici te kuće zasigurno bili Židovi. Tekst koji židovske obitelji ugrađuju iznad okvira svojih ulaznih vrata zove se Šema Israel i predstavlja, moglo bi se reći, misao vodilju židovskih vjernika. A budući da ona jednako tako vrijedi i za kršćane, može i nama biti od velike pomoći, osobito u danima samoće, neispunjenih čežnja i nutarnjih pobuna. Pročitajte pozorno ovaj tekst, možda ćete ga i sami poželjeti uzidati u svoj dovratnik:

Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, Gospodin je jedan! Zato ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!

Riječi ove što ti ih danas naređujem, neka ti se urežu u srce. Napominji ih svojim sinovima. Govori im o njima kad sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kad lijegaš i kad ustaješ. Priveži ih na svoju ruku za znak, i neka ti budu kao zapis među očima! Ispiši ih na dovratnicima kuće svoje i na vratima svojim!

Zato, ako doista poslušate zapovijedi koje vam danas izdajem, i budete ljubili Gospodina, Boga svoga, i služili mu svim srcem svojim i svom dušom svojom, davat ću vašoj zemlji kišu u pravo vrijeme; u jesen i u proljeće, i moći ćeš sabirati svoje žito, svoje vino i svoje ulje; travu ću davati po tvome polju tvome blagu. Tako ćeš jesti i biti sit. Pazite da se vaše srce ne zavede, da ne pođete stanputicom, da drugim bogovima ne iskazujete štovanje i da im se ne klanjate. Jer tada bi Jahve na vas usplamtio gnjevom; nebesa bi zatvorio; kiše ne bi bilo; zemlja ne bi davala roda, i vas bi brzo nestalo s te dobre zemlje koju vam Jahve daje.

Utisnite ove moje riječi u svoje srce i svoju dušu.[1]

Gornji tekst je izvadak iz knjige Gudrun Kugler “Kako pronaći ljubav svoga života”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.

————–

[1]  Pnz 6,4–9; 11,13–18.