“Budni budite i u svako doba molite.” Ove riječi upućene su ljudima svih vremena. To su riječi koje Gospodin upućuje svakome od nas jer smo mi ljudi skloni pospanosti, malograđanskom komoditetu. Ne smijemo dopustiti da nam srca “otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama”, te da tako izgubimo nadnaravni smisao koji treba nadahnjivati sve što radimo.

Gospodin nam dolazi i moramo čekati njegov dolazak budna duha, ne uplašeni poput onih koji će biti uhvaćeni u zlu, niti rastreseni poput onih koji srce stavljaju jedino u zemaljska dobra: nego pozorni i veseli poput onih koji čekaju dragu osobu, već dugo iščekivanu.

Bdjeti prije svega znači ljubiti. Možemo naići na poteškoće u održavanju svoje ljubavi živom: sebičnost, nedostatak mrtvljenja i umjerenosti prijete plamenu koji je Bog toliko puta raspirio u našem srcu. Zato ga je potrebno stalno oživljavati, čuvati se površnosti koja se rađa iz navike, boriti se. Sveti Pavao uspoređuje ovo bdijenje s dobro naoružanim stražarom koji se ne da iznenaditi.

Prvi kršćani su često i s ljubavlju ponavljali stre­lovitu molitvu: “Dođi, Gospodine Isuse!” Živeći na taj način vjeru i ljubav, ti su vjernici pronalazili unutarnju snagu i optimizam koji su im bili potrebni u vršenju obiteljskih i društvenih dužnosti, i unutarnje su se odvajali od vremenitih dobara imajući gospodstvo nad sobom koje daje nada u vječni život.

Za kršćanina koji bdije susret s Gospodinom ne će stići neočekivano, ne će doći “kao kradljivac u noći”; ne će biti iznenađenje, jer je svakoga dana bilo mnogo susreta s njim, punih ljubavi i povjerenja, u sakramentima i u uobičajenim dnevnim zbivanjima. Crkva za to moli: “Gospodine, radujemo se dolasku tvoga Sina u našem tijelu. Usliši nam molbu i nagradi nas vječnim životom kad dođe on u svojoj slavi, Isus Krist.”

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]