KORIZMENA MEDITACIJA

Laki grijeh – siguran put prema mlakosti duše

Za dušu koja doista želi doći Bogu, bitno je prepoznati laki grijeh i nazvati ga pravim imenom, bez isprika, bez umanjivanja njegove važnosti

Grijeh i oprost

Foto: Shutterstock.com

“Mnogi pobožni ljudi”, kaže jedan suvremeni duhovni autor, “nevjerni su gotovo neprestano u ‘malim’ stvarima; nestrpljivi su, s premalo ljubavi u svojim stavovima i riječima, prijetvorni u razgovoru i u držanju, tromi i bezvoljni u životu pobožnosti; ne mogu se kontrolirati, nepromišljeno govore i omalovažavaju svoje bližnje. Oni su svjesni svojih slabosti i mana, možda ih čak i kazuju na ispovijedi, ali ne kaju se ozbiljno zbog njih, niti se trude izbjegavati ih. Oni ne shvaćaju da je svaka od ovih nesavršenosti poput olovnog utega koji ih vuče prema dolje, ne primjećuju kako počinju razmišljati na isključivo ljudski način i djelovati samo iz ljudskih motiva, ili se jednostavno opiru nadahnućima milosti zlorabeći je. Duša tako gubi svoju ljepotu i Bog se sve više udaljava od nje. Malo-pomalo, duša gubi svoje dodirne točke s Bogom: u njemu više ne vidi ljubljenoga Oca kojem bi se trebala u potpunosti predati sinovskom nježnosti; nešto se ispriječilo između njih.”1 To je put prema mlakosti duše.

Kako bismo se odlučno suočili s borbom protiv lakoga grijeha, potrebno ga je prepoznati kao grijeh, kao vrijeđanje Boga, uvrjedu koja ometa sjedinjenje s njim. Treba ga nazvati pravim imenom, bez isprika, bez umanjivanja njegove važnosti za dušu koja doista želi doći Bogu. Poticaji bijesa, zavisti ili sjetilnosti koje odmah ne odbacimo; želja da budemo u središtu pažnje; briga samo za sebe, za vlastite stvari i interese, gubeći zanimanje za druge; rutinski obavljene pobožnosti s malo pažnje i ljubavi; nepromišljeno i nemilosrdno prosuđivanje drugih… Sve su to grijesi, a ne samo pogrješke i nesavršenosti.

Zamolimo Duha Svetoga za pomoć, da bismo iskreno prepoznali vlastite slabosti i grijehe te imali osjetljivu savjest koja traži oprost i ne opravdava svoj grijeh. “Tko ima zdravo osjetilo mirisa duše”, govorio je sveti Augustin, “osjetit će kako grijesi smrde.”

Tekst nastavlja ispod oglasa

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)


1 B. BAUR, En la intimidad con Dios


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 17. ožujka 2017.

Možda vam se svidi