(Mt 5,43-48)

Tko je tvoj neprijatelj? Možda tvoj muž koji te prevario? Ako se priznaješ kršćankom, pozvana si ga ljubiti. Možda tvoja žena koja nije u stanju reći ti nježne riječi ili učiniti nježnu gestu? Ako se priznaješ kršćaninom, pozvan si ju ljubiti. Možda tvoj otac koji više cijeni tvog brata, nego tebe? Pozvan si ga ljubiti. Možda tvoj brat koji si je uzeo bolji dio nasljedstva koje su tvoji roditelji ostavili? Ako se priznaješ kršćaninom, pozvan si ga ljubiti. Možda tvoja svekrva koja je bolesno ljubomorna na sina za kojeg si se udala? Ako se priznaješ kršćankom, pozvana si ju ljubiti. Možda neki tvoj kolega s posla koji te uvijek ogovara? Ako se priznaješ kršćaninom, pozvan si ga ljubiti. Možda tvoja časna majka koja te neprestano ponižava i ne drži puno do tebe? Ako si kršćanka, pozvana si ju ljubiti. Možda neki tvoj subrat iz redovničkog života koji te oklevetao? Ako si kršćanin, pozvan si ga ljubiti. Možda tvoj župnik koji uvijek odbija progurati te u neku ulogu župnog života? Ako si kršćanin, pozvan si ga ljubiti.

Zapovijed koju nam je Isus ostavio ne glasi: ljubi onog tko te ljubi, već: ljubi onoga tko ti nanosi zlo. Ljubav prema neprijatelju uopće nije ljudsko djelo, već nadnaravno. Duh Sveti je onaj koji nam daje snagu da pozdravimo, zagrlimo i ljubimo neprijatelja.

Zato nas Isus potiče da od Oca Nebeskog tražimo da nam pošalje neizmjerno Duha Svetoga, kako bi nam dao snagu i radost da ljubimo jednako kako je Isus nas ljubio.

Koji je prvi čin ljubavi prema neprijatelju kojeg smo pozvani činiti? Moliti za obraćenje našeg neprijatelja kako bi razumio zlo koje čini sebi, a onda i nama. Ako se ne obrati, otići će u pakao. A mi kršćani ne smijemo nikomu željeti da ode u pakao, već da se svi spase.

Molitva za našeg neprijatelja mekša naše srce, tako da mu oprostimo. To je Isusova molitva s križa: “Oče, oprosti im jer ne znaju što čine.” Isus je taj koji nas potiče da molimo za one koji nam nanose zlo. Upravo On kaže: “Molite za one koji vas zlostavljaju!”

Činiš li to? Amen. Aleluja.

o. Lorenzo Montecalvo

Izvor: Sjeme