U Svetištu svetog Josipa u Kaliszu u Poljskoj, gdje je sv. Ivan Pavao II. 1997. održao nadahnjujuću propovijed, u kripti crkve je muzej posvećen svetom Josipu u zahvalu za njegovu ulogu u spašavanju života mnogih katoličkih svećenika zatočenih u koncentracijskom logoru Dachau u Drugom svjetskom ratu.

U tome koncentracijskom logoru bilo je mnogo svećenika (i biskupa). Prema službenim podatcima, u Dachauu je bilo 2579 katoličkih svećenika, od kojih je 1034 umrlo tijekom zatočeništva. Sveti Josip pomagao im je u njihovoj patnji i dao im snage da daju život za ljubav Isusu. Glede ostalih 1545 svećenika koji su preživjeli Dachauu, svi su svoje oslobođenje iz toga logora, koje se dogodilo 29. travnja 1945., pripisali moćnom zagovoru svetog Josipa.

Evo te priče.

Prvi katolički svećenici stigli su u Dachauu 1939. godine. Sljedećih mjeseci i godina broj zatočenih svećenika stalno se povećavao zato što su u Dachauu prebacivali svećenike iz koncentracijskih logora Auschwitz i Sachsenhausen. Dana 8. prosinca 1940. svećenici u Dachauu napravili su zajednički čin Posvete svetom Josipu, moleći ga da im pomogne preživjeti tu patnju i da ih spasi od smrti. Posvetili su se svetom Josipu osobito zato što je upravo sveti Josip spasio Sina Božjega od smrti kada ga je Herod htio ubiti, a svećenici su znali da on ima moć spasiti i njih od nacista.

Čin Posvete svetom Josipu često su obnavljali. Također su svake godine taj čin obnavljali na svečaniji način. Osim toga, molili su devetnice svetom Josipu da im pomogne u tome strašnom stanju. Kada je logor, 1945., napokon oslobođen, preživjeli svećenici posvjedočili su da je sveti Josip zaslužan što su ostali živi. U znak zahvalnosti mnogi su svećenici, osobito poljski, godine 1948. organizirali hodočašće u Svetište svetog Josipa u Kalisz, u Poljskoj. To je hodočašće bilo tako upečatljivo da su 1958. organizirali i drugo hodočašće, a bilo je takvih hodočašća i kasnijih godina. Na takvom hodočašću iz 1995. godine sudjelovalo je 37 svećenika koji su preživjeli Dachau. Danas su svi pokojni, ali sjećanje na njih i na zahvalnost svetom Josipu i dalje živi u muzeju pokraj toga svetišta.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Donalda H. Callowaya “Posveta svetom Josipu”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.