Među danas intrigantnim podacima i kuriozitetima iz Isusova života Aleteia je izdvojila pet zanimljivih pitanja i odgovora.

Kojim jezikom je Isus govorio?

Isusove riječi danas svatko zna na svojemu vlastitu jeziku, a posredstvom novozavjetnih izvještaja izvorno pisanih grčkim jezikom.

Većina povjesničara ipak se slaže da je povijesni Isus – iako je poznavao i grčki i hebrejski – govorio aramejski.

Aramejski je u Isusovo doba bio najrašireniji jezik u Svetoj zemlji. Zbog toga ga je Mel Gibson i odabrao kao jezik kojim će se govoriti u filmu Pasija.

Što je Isus jeo i pio?

Prema procjenama povjesničara, Isus je uživao u tipičnoj mediteranskoj prehrani onoga vremena.

Biblijski izvještaji pokazuju kako je, između ostaloga, Isus konzumirao smokve, ribu, janjetinu, vino i maslinovo ulje.

Jesu li Josip i Isus doista bili stolari?

Većina prijevoda Josipovo i Isusovo zanimanje opisuju kao “stolarstvo” ili “drvodjeljstvo”, ali izvorni grčki pojam može se čitati na više načina.

Riječ koja se koristi u Evanđeljima, téktōn, uobičajeni je pojam koji označava obrtnike, majstore, zanatlije, te se može odnositi i na klesare, zidare, graditelje, pa i one koji svojemu zanatu podučavaju druge.

Latinski prijevod koji nalazimo u Vulgati, “faber”, označava radnike općenito – što znači da je sv. Jeronim u svojemu prijevodu odabrao općeniti termin, a ne konkretni sinonim za stolara, “lignarius”.

Je li Isusovo ime doista bilo Isus?

Ime Ješua, što je izvorni oblik hebrejskog imena, u Judeji Isusova vremena bilo je razmjerno popularno. U djelima povjesničara iz 1. stoljeća Josipa Flavija moguće je pronaći najmanje 20 osoba s imenom Iesous.

Također, Isus Krist nije prva biblijska osoba čije je ime izvedeno iz oblika Ješua (ili Jošua), od Knjige o Jošui nadalje. Ime etimološki znači “Bog spašava” i “Jahve je spasenje”.

Kako je Isus doista izgledao?

Isus je vjerojatno bio visok oko 165 centimetara i imao je smeđe oči, crnu kosu i maslinastu boju kože – takve su barem najuobičajenije karakteristike ljudi toga podneblja i vremena.

Nasuprot prikazu s dugom kosom, Isus je vjerojatno imao kratku kosu i podrezanu bradu, što je odgovaralo estetskim i higijenskim uzusima Judeje iz 1. stoljeća.