Benedikt XVI. najmanje je četiri puta govorio o svojim iskustvima s anđelom čuvarom, piše Aleteia.

To se prvi puta dogodilo kada je Joseph Ratzinger kao dijete obolio od difterije. Govorili su da neće preživjeti, ali je na kraju ozdravio, a svoje ozdravljenje pripisao je svom anđelu čuvaru.

Drugi put kada je upao u rezervoar za vodu u blizini mjesta gdje je živio i uspio se izvući zahvaljujući pomoći svog anđela čuvara.

Kasnije, potkraj Drugoga svjetskog rata, Joseph je, kao i svi mladi Nijemci, bio prisiljen upisati se u Hitlerjugend, gdje su ga poslali u jedinicu protuzračne obrane. No mladi Ratzinger odande je, čim je mogao, pobjegao.

U bijegu je obolio od septikemije i susreo neke vojnike. Situacija je bila ozbiljna jer se dezerterstvo tretiralo kao izdaja domovine, no zbog narušenog zdravlja budući je papa pušten te se mogao vratiti kući. U svojim memoarima, Joseph Ratzinger napisao je kako se činilo kao da ga je anđeo čuvao.

2009. godine, već kao papa Benedikt XVI., tijekom odmora u Castel Gandolfu tijekom kojeg je zamislio dovršiti svoju trilogiju Isus iz Nazareta, nesretno je pao te su mu ruku morali staviti u gips.

Benedikt XVI. kasnije je rekao da je njegov anđeo dopustio taj pad, slušajući više naloge, kako bi se papa mogao potpuno posvetiti odmoru.

Kao što je Benedikt rekao u propovijedi na blagdan trojice arkanđela 2007. godine, iz Svetog pisma i tradicije znamo da su anđeli stvorenja u čijoj je naravi bivanje u Božjoj prisutnosti te su temeljno orijentirani prema Bogu – zbog čega njihova imena uglavnom završavaju na -el, što znači “Bog”.

Benedikt XVI. je kao papa poručivao mladima da osjete prisutnost anđela i neka im se prepuste da ih vode. Potaknuo je bračne parove da se često obraćaju svojim anđelima čuvarima kako bi rasli u stalnom svjedočenju istinske ljubavi.