Svakodnevna je pričest u 16. stoljeću bila daleko od uobičajene prakse. Brojni su katolici taj sakrament primali svega jednom ili dvaput godišnje budući da su se, zbog svojih grijeha, smatrali nedostojnima primati ga češće. Daleko ispred svoga vremena, Ignacije je poticao naviku svakodnevnoga pričešćivanja u pismu jednoj svetoj redovnici koja je tražila njegov savjet.

Što se tiče svakodnevne pričesti, trebamo se podsjetiti da su je u prvoj Crkvi svi primali svakodnevno te da do dana današnjega nema pisana naloga svete Majke Crkve ni prigovora bilo pozitivnih bilo skolastičnih teologa koji bi priječili ikoga da svakodnevno prima svetu pričest, ukoliko ga na to nuka pobožnost. Istina je kako je sveti Augustin rekao da nije sklon ni pohvaliti ni pokuditi svakodnevnu pričest, ali je – s druge strane – sve poticao da je primaju nedjeljom. Nadalje, govoreći o presvetome Tijelu Krista, Gospodina našega, on veli: “Ovaj je kruh naš kruh svagdanji. Živite, stoga, tako da ga možete svakodnevno primati.”… Posve ga sigurno možete primati svakodnevno te vam, štoviše, to i preporučujem.

Pisma 71–72

Razmisli

  • Mogu li na misu ići ćešće, možda i radnim danom?
  • Živjet ću tako da Isusa mogu primati svakodnevno.
  • Trebam biti zahvalan/na za povlasticu česte pričesti.

Predoči

“Reče im stoga Isus: ‘Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.”

Iv 6,53–58

Upamti

Ovaj je kruh naš kruh svagdanji. Živite, stoga, tako da ga možete svakodnevno primati.

Gornji tekst izvadak je iz knjige sv. Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.