Zahvalnost može biti početak nutarnjega mira, kao i brojnih kreposti – a ujedno i “protuotrov” brojnim porocima: oholosti, zamjeranju i gnjevu – da nabrojimo samo neke. Sveti je Ignacije to iznio u pismu jednome portugalskom isusovcu.

Čini mi se u svjetlu Božanske Dobrote… kako je nezahvalnost najgnjusniji grijeh te kako ga pred licem našega Stvoritelja i Gospodina trebaju prezirati sva njegova stvorenja sposobna uživati njegovu božansku i vječnu slavu. Jer, ona je zaborav primljenih milosti, dobročinstava i blagoslova. Kao takva je uzrok, počelo i izvor svih grijeha i nevolja. Naprotiv, zahvalno priznanje primljenih blagoslova i darova ljubi se i cijeni ne samo na zemlji, nego i na nebu.

Pisma 55

Razmisli

  • Nezahvalnost je najgnjusniji od svih grijeha jer predstavlja zaborav primljenih blagoslova.
  • Trebam napraviti popis svih stvari na kojima sam zahvalan/na.
  • Trebam reći “hvala” puno puta na dan, na svemu što mi odgovara, ali jednako tako i na onome što mi ne odgovara.

Predoči

“Kad je [Isus] ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: ‘Isuse, Učitelju, smiluj nam se!’ Kad ih Isus ugleda, reče im: ‘Idite, pokažite se svećenicima!’ I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: “Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?”

Lk 17,12–18

Upamti

Nezahvalnost je uzrok, počelo i izvor svih grijeha i nevolja.

Gornji tekst je izvadak iz knjige sv. Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.