Ignacije savjetuje kako povremeno valja razmatrati riječi i izraze molitve koju je Isus naučio svoje učenike.

NAČIN MOLITVE: …da onaj tko ga želi primijeniti, klečeći ili sjedeći, već prema raspoloženju u kojemu se tko nalazi i prema većoj pobožnosti koja to prati, zaklopljenih očiju ili uprtih na jedno mjesto, ne osvrćući ih ni amo ni tamo, rekne: »Oče«, pa ostane u razmišljanju o toj riječi tako dugo dokle god nalazi različitih značenja, različitih usporedaba, slasti i utjehe, promatrajući ono što pripada toj riječi. Isto tako neka postupa kod svake riječi molitve Oče naš ili neke druge molitve koju želi na taj način moliti.

Ako onaj koji tako razmatra molitvu Oče naš u jednoj ili dvije riječi nađe obilno gradiva za razmišljanje, kao i slasti i utjehe, neka ne nastoji poći dalje makar i cijeli sat proveo u onomu što je našao. A kada taj sat završi, izmolit će na uobičajen način ostali dio molitve Oče naš.

Pošto je kod jedne ili kod dviju riječi molitve Oče naš proveo čitav sat, drugoga dana, kada se vrati na istu molitvu, izgovorit će jednu ili dvije od gore spomenutih riječi na uobičajen način, a onda će kod riječi koja slijedi odmah nakon nje započeti razmatranje.

Duhovne vježbe, br. 252–255

Razmisli

  •  Moram upoznati Oče naš kao savršenu molitvu jer dolazi od samoga Boga.
  • Za svoga života trebam upoznati i uzljubiti svaku riječ molitve Gospodnje.
  • Moram promisliti o stavu i raspoloženju koji me najviše potiču na molitvu.

Predoči

“Reče mu [Isusu] jedan od učenika: ‘Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike.’ On im reče: ‘Kad molite, govorite: ‘Oče! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje!
Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan! I otpusti nam grijehe naše: ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem! I ne uvedi nas u napast!'”

Lk 11,1–4

Upamti

Ako razmatrajući, u jednoj ili u dvije riječi nađem obilno gradiva za razmišljanje, ne trebam nastojati poći dalje.

Gornji tekst izvadak je iz knjige sv. Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net