Ignacije je u mlade studente utiskivao hitnost njihova poslanja: koliko je kršćansko svjedočanstvo rijetko u svijetu, koliko ih svijet očajnički treba. Zvuče li te riječi danas manje istinito? Niste li današnjemu svijetu vi još potrebniji?

Ako prepoznajete ovu obvezu i želite se uključiti u promicanje Božje časti, vremena u kojima živite nalažu vam nezaobilaznu potrebu da tu svoju želju obznanite i djelima.

Možete li pronaći mjesto gdje se Božansko Veličanstvo danas časti, ili gdje se njegova beskrajna veličina štuje, ili su poznate njegova mudrost i beskrajna dobrota, ili se njegova sveta volja poštuje?

Pogledajte radije dubokom žalošću kako se njegovo sveto ime posvuda zanemaruje, prezire, huli. Nauk se Isusa Krista odbacuje, njegov primjer zaboravlja, a cijena njegove krvi na neki način gubi kada smo mi u pitanju, jer su tako malobrojni oni koji se otvaraju njezinim blagodatima.

Pogledajte i svoje bližnje, slike Presvetoga Trojstva, kadre uživati njegovu slavu, kojemu sav svijet služi, udovi Kristovi, otkupljeni uz toliko boli, poniženja i krvi. Pogledajte, velim, bijedu koja ih okružuje, mrak neznanja što ih obavija te vrtlog žudnja, ispraznih strahova i ostalih strasti što ih more, nametnutih od tolikih vidljivih i nevidljivih neprijatelja, u pogibelji da izgube ne imutak ili zemaljski život, nego kraljevstvo vječno i njegovu radost, padom u nepodnošljivu bijedu vječnoga ognja.

Pisma 125–126

Razmisli

Ako želim da se Bog proslavlja, moram tu svoju želju obznaniti djelima.

Bog me pozvao na dioništvo u svojoj vlasti nad svom zemljom.

Što mogu učiniti kako bih svoje bližnje oslobodio/la od bijedna vrtloga žudnja, ispraznih strahova i ostalih strasti što ih more?

Predoči

“Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.”

Mk 6,34

Upamti

Pogledajte svoje bližnje, slike Presvetoga Trojstva, kadre uživati njegovu slavu. Pogledajte udove Kristove, otkupljene uz toliko boli, zlostavljanja i krvi. Pogledajte bijedu koja ih okružuje.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net