Osjećaj nezadovoljstva u tvojoj duši proizlazi jedino iz želja tvoga srca koje olako napuštaju sigurno tlo stvarnosti i mogućega i nadilaze trenutačne dužnosti.

Svatko zna da svoje želje ne smije usmjeriti na grešne stvari. Kažem ti, ti ih ne smiješ usmjeriti ni na stvari koje su pogubne za mir tvoje duše pa bile one same po sebi jako dobre. Svaki trenutak postavlja svoje zahtjeve i skup tih zahtjeva čini tvoju dužnost, a ispuniti svoju dužnost ne znači ništa drugo nego odgovoriti zahtjevima svakoga trenutka i tako malo pomalo stvarati temelj prema višim i najvišim ciljevima. Tko dopusti da mu želje s ovoga sigurnog tla odlutaju u visinu i širinu, taj svoj duh odvraća od potrebnoga i uzaludno zamara svoje srce. Dok on zaboravlja na svoju budnost, u njegovu se dušu uvlači nemir.

Udana si i žališ što nisi redovnica. Ne znači li to gubiti vrijeme i ne prepoznati zapovijed ovoga trenutka? Bolesna si i žalostiš se zato što ne možeš biti nazočna svetoj misi. Zacijelo je to Bogu milije, ali ne znači li da želiš nešto nerazborito budući da ti ispu­njenje nije dano u tvojoj moći? Pogledaj, ove ne­razborite želje potiskuju u tvojoj duši druge želje čije ispunjenje Bog od tebe zahtijeva kao svetu obvezu. Strpljivost i nesebičnost, zado­voljstvo i predanje, ovdje su zahtjevi trenutka. Ti si poput ljudi koji traže trešnje u jesen, a gro­žđe u proljeće.

Ti bi želio rado dati svom životu neko drugo, više usmjerenje nego što ti to dopuštaju tvoj stalež i dužnosti, ali Bog te je postavio u tvom staležu i odredio ti polje dužnosti kao životni zadatak. Ti čezneš za tišinom samoće, a Bog te je postavio u svijet i među ljude s apostolskim nalogom. Ti si nezadovoljan zbog toga što sile tvoga duha i razuma nisu veće i pronicljivije, ali Bog želi da se sile, koje ti je darovao, razviju do najvišega koliko je to moguće. Ti želiš možda čak i napasti, kako bi po njima zadobio zasluge. Ne trebaš ih željeti, nego jačati svoju dušu za trenutak kad će one nečujno doći.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Misli – sveti Franjo Saleški”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.