Papa Franjo svakom je članu Rimske kurije dao knjigu kao poticaj za rast duhovnosti u korizmi, piše CNA.

Knjigu je napisao anonimni cistercitski redovnik u 17. stoljeću, a nosi naslov “Abbi a cuore il Signore”, što znači “Drži Gospodina u svojemu srcu”. Izvorno je napisana kao pomoć duhovnu rastu redovnika u samostanu San Bartolo.

Prvo izdanje rukopisa na talijanskom je jeziku objavljeno u studenome 2020. godine, a knjiga zasad nije dostupna na drugim jezicima.

Isusovac Daniele Libanori uredio je tekst koji sadrži duhovne meditacije i izlaganje o smrtonosnim porocima. Libanori je u uvodu napisao kako knjiga može biti korisna u “nadilaženju sama sebe i bržega približavanja Bogu”.

U knjizi, “učitelj iz San Bartola” piše: “Što se slabijima osjećamo, to smo više skloni skrivati vlastitu krhkost. I po navici naposljetku razvijemo uvjerenje da smo doista onakvi kakvima se zamišljamo ili kakvi bismo voljeli biti. Pa ako smo slabi, pokušamo sakriti slabost gradeći se jakima: nalik smo onim životinjama koje, jer su malene, nakostriješe dlaku kako bi se činile većima i više prijetećima, sve u pokušaju, često uzaludnom, zastrašivanja protivnika”.

“Na mnogo načina: snagom, umjetnošću i lukavštinom težimo ne izložiti svoju jadnu ljudskost porazu i stidu. Ali ako skromno prihvatimo darovati sebe Njemu, kao jadna bića, Bog će se očitovati kao otac koji ne sudi, nego pomaže svojom moći…”

“Bog će te susresti tamo gdje je tvoja ljudskost sišla svim stubama slabosti i gdje dosežeš svijest o vlastitim ograničenjima. Ako sam ne odabereš put uniženja, život će te odvesti tamo gdje ne želiš jer, kako uči Gospodin, samo oni koji s poniznošću žive svoju slabost bit će uzvišeni”.

Papa Franjo zatražio je članove Rimske kurije da ove godine sami poduzmu svoje korizmeno povlačenje, također poznato i kao duhovne vježbe, od 21. do 26. veljače, zbog pandemije koronavirusa.

“I sam ću vam se pridružiti u duhovnim vježbama. Kako bih izrazio to jedinstvo, odlučio sam svakome poslati ovu knjigu: ‘Drži Gospodina u svojemu srcu’. Uvjeren sam da će nam svima pomoći u duhovnom životu”, istaknuo je Papa.