Neki je suprug svojoj ženi za svaku sitnicu ponavljao: “Ti ništa ne razumiješ!” Istina, ona je imala samo osnovnu školu. U politiku se nije razumjela, nije čitala novine, brinula se samo za djecu i kuću, pranje i kuhanje, za kokoši i svoj posao u tvornici obuće.

Kad bi se u obitelji zapodjenula kakva rasprava, on je obično odbijao svaki razgovor i na uobičajen način zaključivao: “Ti ništa ne razumiješ!”

Jedne večeri, dok su gledali važnu medunarodnu utakmicu, iznenada je nestalo struje.

Muž je počeo ljutito gundati, ustao je i u mraku krenuo u podrum da provjeri osigurače.

”Zapali svijeću!” doviknula mu je žena. “Ti ništa ne razumiješ”, odvratio je muž uobičajenim tonom i dodao: “Kao da ne znam gdje je razvodna kutija!” No te je večeri bio rastresen, okliznuo se na stubištu i uz bolan se krik skotrljao niza stube. Razbio je glavu, zadobio nekoliko drugih ozbiljnih ozljeda i završio u bolnici.

Bio je to prilično težak slučaj, no liječnici su ga dobro liječili, pa se jadnik počeo brzo oporavljati.

Kad je nakon četiri dana konačno došao k sebi i otvorio oči, pored kreveta je ugledao svoju ženu u suzama. Sirotica se nije nikamo micala od njega: danju i noću bila je uza nj, pazila ga i molila se za njegovo ozdravljenje.

Nakon dva tjedna provedena u bolnici, kad je počeo izgovarati prve riječi, promrmljao je tiho: “Ponašao sam se kao zvijer, nisam znao da me toliko voliš.” Oči su mu bile pune suza.

Ona se blago osmjehnula i poluglasno odgovorila: “Ti ništa ne razumiješ!”

Gornji tekst je izvadak iz knjige “365 malih priča za dušu”. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.