K svetom Vinku Fererskome došla je neka žena. Gorko se tužila na svoga muža da je grub i mrzovoljan i da ona više nije u stanju s njim izdržati. Sveti Vinko bi stvarno trebao imati nešto po čemu bi se ponovo vratio mir u njezinu kuću.

“Pođi u naš samostan”, rekao joj je svetac, “i kaži bratu na vratima da ti dade nešto vode iz samostanskog bunara. Kad tvoj muž dođe kući, uzmi gutljaj te vode, ali je pažljivo zadrži u ustima. Tada ćeš doživjeti veliko čudo!”

Žena je vjerno učinila što joj je Božji čovjek rekao. Kad joj se muž vratio kući, ponovno je počeo pokazivati zlovolju i nestrpljenje prema ženi. A ona brzo uzme jedan gutljaj te tajnovite vode i stisne usta da bi mogla vodu zadržati. I stvarno! Muž je uskoro posve zašutio pa je tog dana oluja u kući izbjegnuta.

Žena je redovito iskušavala ljekovitost vode i svaki put se dogodilo čudo s jednakim uspjehom! Od tada je njezin muž postao kao preobražen, ponovno je s njom ljubazno razgovarao i čak hvalio njezinu blagost i strpljivost.

I žena, presretna zbog obraćenja i promjene svoga muža, požuri svecu da ga izvijesti o uspjehu njegova lijeka. Sveti Vinko joj je sa smiješkom rastumačio da je moć lijeka, u ovom slučaju, bila u tome što drži njezina usta zatvorenima.

Još i danas postoji u Španjolskoj poslovica: “Pij vodu svetog Vinka.” Možda bi bilo dobro da i mi od vremena do vremena uzmemo gutljaj te vode.

(iz svetačkih životopisa)

Ovo je istinit primjer, ali to ne znači da je ovaj “fratar” svakoj ženi savjetovao da šuti. Vrlo je vjerojatno da je nekima savjetovao da napokon progovore. Ako i nije, eto, ja sad savjetujem: nemojte trpjeti nasilje, već progovorite, odnosno napravite sve što je potrebno da ga spriječite. Jer iako je na jednom mjestu Isus rekao da se okrene drugi obraz, na drugom je mjestu pitao slugu zašto ga udara, ukazao je na nepravednost slugina postupka. Treba izabrati ono što će spriječiti ili smanjiti zlo. Osim toga, svatko ima pravo braniti sebe i svoje najbliže. To mu je čak i dužnost. Nekad zaista nije dobro šutjeti, čak može biti i pogubno. Ako vas muž tuče, siluje, ili što drugo, šutnja vam neće pomoći. Tada morate naći bolje rješenje. Ako sami ne znate kako, potražite pomoć.

U biti, glavna poruka priče nije o odnosu muškarca i žene, već da treba znati kada je u životu dobro uzeti gutljaj vode svetoga Vinka. Nije to samo u obiteljskim odnosima. Jer onaj tko nauči kada šutjeti, a kada govoriti, mudar je čovjek.

Petar Nodilo, SJ | Bitno.net