DUHOVNA LIRIKA

Kamen koji je pao u moj život…

sunce

Foto: www.pixabay.com

Modernu liriku nije uvijek lako razumjeti. Stihovi se ne rimuju, sadržaji često zbunjuju. Katkad je teško u sebi povezati jedan redak s drugim. Usprkos tome – i moderna se lirika može kadšto “uvući pod kožu”. Tako je na primjer sa stihovima liričara Ericha Frieda:

“Život bi možda bio” – kaže se u jednoj od njegovih pjesama – “mnogo jednostavniji da te uopće nisam sreo: manje tuge svaki put kad se moramo rastati; manje straha od sljedećeg i opet sljedećeg rastanka. A ni toliko mnogo te nemoćne čežnje kada nisi tu, koja želi samo nemoguće i odmah u sljedećem trenutku…”

Erich Fried ponavlja tada prvi stih: “Život bi možda bio jednostavniji da te nisam sreo.” On završava međutim znakovitim riječima: “Samo to ne bi bio moj život!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj se tekst možda mora pročitati nekoliko puta prije nego što se shvati čitava njegova dubina. Možda se mora imati određeni broj godina, određena mjera životnog iskustva da bi se on razumio. Ali tada se pamti: Život bi možda bio jednostavniji -, ali to ne bi bio “naš život”, ne onaj koji nas je oblikovao – koji nam je omogućio da upravo putem čitave težine i razočaranja, putem onog okrutnog i bolnog rastemo i sazrijevamo.

A. L. Balling


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 21. travnja 2015.
  • Oznake:

Možda vam se svidi