Zacijelo još nikad niste čuli da neka svijeća ne želi gorjeti. Svijeće u ormaru se zgroze na tu vijest, jer se ne pamti da se ikad koja svijeća nije mogla zapaliti. Do Božića je ostalo još svega nekoliko dana i sve su svijeće uzbuđeno čekale blagdan da pred svima zasvijetle, zamirišu i zablistaju.

Sve osim jedne mlade crvene i zlatne, koja je uporno ponavljala: “Ne i ne! Ne želim gorjeti. Kad nas zapale, začas se istopimo. A ja želim ostati ovakva kakva sam sada: otmjena i skladna, lijepa i povrh svega čitava!”

“Ako ne goriš, mrtva si i prije nego što si živjela”, govorila joj je velika svijeća, koja je već gorjela za dva Božića. “Ti si načinjena od voska i stijenja, a to samo po sebi nije neka vrijednost. Kad goriš, znaš da postojiš i osjećaš se sretnom.”

“Ne, ne, hvala lijepa”, odgovarala je crvena. “Priznajem da su tama, hladnoća i osamljenost strašne, ali to je još uvijek bolje i od same pomisli da će me zapaliti i da ću gorjeti.”

“Život se ne sastoji od riječi i ne da se objasniti riječima, treba se davati”, uzvratila je velika svijeća i nastavila: “Samo oni koji sebe založe, mogu promijeniti svijet i sebe. Ako dopustiš da samoća, tama i studen napreduju, one će ovladati cijelim svijetom.”

“Hoćeš reći da smo mi tu da suzbijamo studen, tamu i samoću?”

“Naravno”, velika će joj svijeća, “gubimo vitkost i boju, ali postajemo korisne i važne, mi smo plemstvo svjetlosti.”

“Ali pritom se trošimo, blijedimo i nestajemo.”

“Da, samo tako i možemo pobijediti noćnu tamu i studen svijeta”, zaključi velika svijeća.

Na kraju je crvena i pozlaćena svijeća popustila i dopustila da i nju zapale. Sjala je u noći svim žarom svoga srca pretvarajući u svjetlost svu svoju ljepotu, kao da je sama htjela otjerati svu studen i tamu svijeta. Svijeća i stijenj su se malo-pomalo trošili, no posvuda se širila svjetlost u ljudska srca za koja je gorjela i svakom je oku nudila svoj čarobni sjaj.

“Gospodine, učini me svjetiljkom.

Gorjet ću,

ali ću drugima svijetliti.”

Gornji tekst izvadak je iz knjige Bruna Ferrera “365 malih priča za dušu”. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.