Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se! Tim je riječima Isus umirio učenike kad su zavapili od straha vidjevši ga kako im prilazi hodeći po Galilejskom moru dok su se borili s olujom. Ne poznajemo li svi, manje ili više, takve trenutke u životu, kada oko nas bjesni oluja i kada, ljudski gledano, ne postoji izlaz? Osobito proteklih mjeseci, kad je pandemija uzrokovala velik strah i nesigurnost na svim kontinentima. Ugledajmo se na apostole.

U četrnaestom poglavlju Evanđelja po Mateju doznajemo kako je Gospodin došao pomoći svojim učenicima:

Petar mu je rekao: „Gospodine, ako si ti, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!u A Isus mu reče: „Dođi!” Petar siđe s lađe te, hodeći po vodi, pođe k Isusu.

Pokazao je veliko povjerenje prema Gospodinu i Učitelju da će on moći učiniti čudo. Tako dugo dok je Petar gledao u Isusa, ne obazirući se na oluju i valove, mogao je hodati po vodi. No kad je, umjesto na Isusa, usmjerio pogled na snažne valove koji su ga zapljuskivali, obuzeo ga je strah. Primijetio je da počinje tonuti i kriknuo: „Gospodine, spasi me!” Isus mu odmah pruži ruku, dohvati ga i kaže mu: „Malovjerni, zašto si posumnjao?”

Neshvatljivo je kako su takve riječi upućene nekomu tko je unatoč oluji odvažno sišao s čamca na uzburkanu vodu. Ipak nam jasno ukazuju na to da Bog traži od nas predanje da bi nas spasio u velikim nevoljama.

Budući da je vrijeme u kojem živimo itekako usporedivo s olujom na moru, htjeli bismo vam, dragi prijatelji, predstaviti biser duhovnog blaga Crkve. Neka nas pouči povjerenju i potpunu predanju. Sam Isus otkrio je riječi ove devetnice svetoga života talijanskom svećeniku Dolindu Ruotolu.

Tko je Dolindo Ruotolo?

“Raj je u tvojoj duši!” Sveti otac Pio iz Pietrelcine rekao je te nevjerojatne riječi vlč. Dolindu Ruotolu kad su se sreli u San Giovanni Rotondu 16. listopada 1953., jer je po Božjem nadahnuću u tom svećeniku prepoznao duhovnu veličinu i duboko sjedinjenje s Bogom. Tako bi ljude koji su mu iz Napulja dolazili po savjet otac Pio slao doma, govoreći im: „Zašto dolazite k meni? Imate Dolinda, idite k njemu! On je svetac.“

Sluga Božji Dolindo nije međutim bio poznat kao otac Pio jer mu Bog nije dao ni vidljive stigme ni dar čudesnih ozdravljenja. Međutim patio je mnogo zbog lažnih optužaba, kleveta i nepravde. Po svojem prezrenom životu, koji je predao Bogu, postao je duhovni otac nebrojenih duša i pružao im pomoć i utjehu.

Sve do današnjih dana vjernici iz cijelog svijeta dolaze u crkvu sv. Josipa dei Vecchi u Napulju da bi pokucali (doslovno) na mramornu nadgrobnu ploču svetog svećenika i zatražili njegovu pomoć, jer je Dolindo Ruotolo obećao: „Dođite i pokucajte na moju grobnicu i odgovorit ću vam. “

Dolindo je ostavio iza sebe nevjerojatno bogatu duhovnu ostavštinu. U 33 sveska sabrao je opsežne komentare biblijskih knjiga, kao i teološke, asketske i mistične spise. Njegov dar i nadahnuće da bude duhovni vođa i pastir odražava se i u njegovim bezbrojnim pismima.

Ali najdragocjeniji biser u svemu tome jest čin predanja koji mu je sam Isus otkrio i koji u sebi skriva neopisivu utjehu i unutarnji mir.

Tu smo molitvu podijelili u devetnicu.

Kako moliti devetnicu

Nakon polaganog razmatranja dnevnog čitanja Isusovih riječi duši, ponavljajte s predanjem 10 puta molitvu: „O Isuse, predajem ti se, misli ti!” Kao izraz djetinjeg povjerenja, mogu se i zaklopiti oči u molitvi.

Prvi dan

Potpuno mi se predaj

Isus kaže duši:

Zašto se uznemiruješ i brineš? Prepusti meni da se pobrinem za sve tvoje stvari i sve će se smiriti. Kažem ti, iskreno, svaki čin istinska, slijepa, potpuna predanja meni urodit će onim plodom koji priželjkuješ i razriješiti i najteže stvarnosti.

Predanje meni ne znači mučiti se, biti napet i očajan, moleći me grčevito, da bih te ja uslišio i promijenio tvoju muku po uslišanju u molitvi. Predanje znači mirno zatvaranje očiju duše, odricanje od svojih misli i nevolja i prepuštanje sebe mojoj brizi, tako da ja mogu djelovati u tebi, govoreći: „Misli ti!”

O Isuse, predajem ti se, misli ti!

Drugi dan

Počivaj u meni

Isus kaže duši:

U potpunoj je suprotnosti, temeljno suprotno predanju je biti zabrinut, uznemiren i misliti na moguće posljedice mučne neprilike. To je poput zbrke koju stvaraju djeca koja ne vjeruju da se njihova mama brine za njih i njihove potrebe, nego se ona sama žele brinuti za sebe, ometajući njezinu skrb svojim idejama i djetinjim hirovima.

Zatvori svoje oči i prepusti se struji moje milosti, zatvori oči i dopusti mi da djelujem, zatvori oči i ne misli na ništa drugo osim na sadašnji trenutak, zaustavljajući misli na svoju budućnost kao jednu kušnju. Počivaj u meni vjerujući u moju dobrotu i prisežem na svoju ljubav, ako mi se obratiš riječima: „Misli ti!”, pobrinut ću se za tebe u potpunosti, utješiti te, osloboditi te i voditi te.

O Isuse, predajem ti se, misli ti!

Treći dan

Nosit ću te u zagrljaju

Isus kaže duši:

Ako te i trebam odvesti drugim putem od onoga kojim sada ideš, vodit ću te, nosit ću te u svojem zagrljaju do druge obale i učiniti te bezbrižnim poput dječice koja spavaju u majčinu naručju.

Ono što te priječi da budeš sretan, ono što ti čini veliko zlo i što ti ne dozvoljava da ideš naprijed tvoje su pomisli, tvoja zaključivanja, tvoja stajališta, tvoja zanovijetanja i tvoja uporna želja da se po svaku cijenu, sam pobrineš za svoje. Koliko toga mogu učiniti kad se duša u svojim duhovnim, kao i materijalnim potrebama obrati k meni, pogleda me i zatraži me: „Misli ti!“, a onda zatvori oči i prepusti se meni!

O Isuse, predajem ti se, misli ti!

Četvrti dan

Sveti se ime tvoje

Isus kaže duši:

Primit ćeš malo milosti kad ih nastojiš sam postići; premnoge ćeš primiti kad je tvoja molitva ispunjena predanjem u potpunosti meni. U svojoj boli moliš me da djelujem, ali onako kako ti misliš da bih trebao. Ne okrećeš se prema meni, nego želiš da ja prihvatim tvoje zamisli. Nisi kao bolestan koji traži od liječnika izlječenje, nego ti njemu govoriš koji ti lijek treba dati!

Ne čini to, nego moli onako kako sam te naučio u molitvi Oče naš: „sveti se ime tvoje”, što znači „ti budi proslavljen u ovoj mojoj potrebi”; „dođi kraljevstvo tvoje“, što znači „neka sve bude podređeno dolasku tvojeg kraljevstva u nama i u svijetu”; „budi volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji”, što znači ,,u ovoj potrebi, ti čini onako kako ti misliš da je najbolje za naš vječni i vremeniti život”. Kad mi iskreno kažeš: “ti se brini z to, misli ti”, to je kao da kažeš: „ti se brini za to, misli ti”. Tad ja djelujem u svojoj svemoći i rješavam i najzahtjevnije stvarnosti.

O Isuse, predajem ti se, misli ti!

Peti dan

Budi volja tvoja

Isus kaže duši:

Dakle, tvoje se tegobe povećavaju umjesto da se umanjuju? Ne uznemiravaj se; zatvori oči i kaži mi s povjerenjem: „Budi volja tvoja, ti se pobrini za to; misli ti. “ Kažem ti, ja se brinem i priskačem

Vidiš da se bolesniku pogoršava njegovo stanje? Ne uznemiravaj se, zatvori oči i kaži: „Ti se brini za to, misli ti. “ Kažem ti, ja ću se pobrinuti, jer ne postoji snažniji lijek od moje djelotvorne ljubavi. Ja se uključujem samo kada ti zatvoriš oči.

O Isuse, predajem ti se, misli ti!

Šesti dan

Činim čuda u razmjeru s tvojim potpunim predanjem

Isus kaže duši:

Ne možeš spavati, razmišljaš o svemu, sve odvaguješ, sve te brine, tražiš ljudska sredstva i rješenja ali, još gore, pouzdaješ se samo u ljude i njihovu pomoć. To je ono što križa moje riječi i remeti moje planove. Oh, kako čeznem za tvojim predanjem da bih ti dobro učinio i kako me žalosti kad vidim tvoju uznemirenost!

To je upravo ono za čime Sotona teži: da te uznemiri kako bi te tako odvojio od mene i mojeg djelovanja i tako te bacio kao plijen ljudskim zamislima. Stoga vjeruj samo meni, počivaj u meni i predaj mi se u svemu. Činim čuda u razmjeru s tvojim potpunim predanjem meni, a ne prema tvojim mislima, i željama.

O Isuse, predajem ti se, misli ti!

Sedmi dan

Kad si najviše osiromašen, izlijevam blaga milosti

Isus kaže duši:

Izlijevam blaga milosti kad si najviše osiromašen. Ako imaš svoja vlastita sredstva u koja se pouzdaješ, bila ona i najmanja, ili ako težiš za njima, onda si na prirodnoj razini i slijediš prirodan tijek stvari, koji često vodi Sotona.

Nitko ne postiže čuda pukim razmišljanjem ili rasuđivanjem, čak ni sveci. Samo oni koji su se potpuno predali Bogu čine čudesna, božanska djela. Kada vidiš da stvari postaju dodatno teške, zatvori oči svoje duše i kaži: „Isuse, misli ti!”

O Isuse, predajem ti se, misli ti!

Osmi dan

Zadobit ćeš veliki mir i obilje plodova

Isus kaže duši:

Odvrati se od sebe samoga, jer tvoj je um povodljiv i ne možeš prepoznati zlo. Iskaži mi povjerenje tako da se odvratiš od sebe. Čini tako u svim svojim potrebama. Čini tako i vjeruj mi i vidjet ćeš velika, stalna i tiha čudesa. Prisežem ti za to svojom ljubavlju. I ja ću se pobrinuti za sve, uvjeravam te.

Uvijek moli u tom stanju predanja i zadobit ćeš velik mir i obilje plodova, čak i kada ti dopustim milost davanja zadovoljštine i ljubavi koja dolazi s patnjom. Čini li ti se to nemogućim? Zatvori oči i reci mi svom svojom dušom: “Isuse, misli ti!”

O Isuse, predajem ti se, misli ti!

Deveti dan

Ne boj se

Isus kaže duši:

Ne boj se, ja ću se brinuti. Ponizivši se, blagoslivljaš moje ime. Tisuće molitava ne vrijede kao jedan čin predanja, dobro to upamti.

Nijedna devetnica nije djelotvornija od ovih riječi: 

O Isuse, predajem ti se, misli ti!

S dozvolom + Vincenzo Pelvi, pomoćni biskup, Napulj (25. lipnja 2006.)

Devetnicu možete nabaviti na adresi: Pavlinski samostan, Svetice 5, Ozalj (047/745-378//www.svetice.com)