Gospodin nam dolazi i moramo čekati njegov dolazak budna duha – pozorni i veseli poput onih koji čekaju dragu osobu, već dugo iščekivanu.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

»Budni budite i u svako doba molite.«Ove riječi upućene su ljudima svih vremena. To su riječi koje Gospodin upućuje svakome od nas jer smo mi ljudi skloni pospanosti, malograđanskom komoditetu. Ne smijemo dopustiti da nam srca »otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama«, te da tako izgubimo nadnaravni smisao koji treba nadahnjivati sve što radimo.

Prvi kršćani su često i s ljubavlju ponavljali strjelovitu molitvu: »Dođi, Gospodine Isuse!« Živeći na taj način vjeru i ljubav, ti su vjernici pronalazili unutarnju snagu i optimizam koji su im bili potrebni u vršenju obiteljskih i društvenih dužnosti, i unutarnje su se odvajali od vremenitih dobara imajući gospodstvo nad sobom koje daje nada u vječni život.

Da bismo došli do ovoga unutarnjeg očišćenja, potrebno je stalno mrtvljenje pamćenja i mašte, što će nam omogućiti da odstranimo iz razuma preprjeke potpunom predanju volji Božjoj. Uvećajmo stoga u sebi unutarnju čistoću u ovim danima prije Božića, kako bismo primili Krista bistroga uma. Kada je uklonjeno ono što priječi put ili je izvan puta, u duši više nema ničega što ne bi pripadalo Gospodinu: »Zgodna primjedba ili dosjetka koju si u sebi zatomio; ljubazan smiješak nekome tko te smeta; šutnja na nepravedna predbacivanja; dobrohotan osmijeh nametljivcima ili neugodnim osobama; strpljivost s onima koji ti iz dana u dan dosađuju i kidaju živce – sve je to, dakako uz ustrajno vježbanje, pravo unutarnje mrtvljenje.«

Liturgija Došašća puno nam puta ponavlja žurnu najavu: Gospodin dolazi i treba mu pripraviti ravan put, čisto srce. »Čisto srce stvori mi, Bože«, molimo. Danas u svojoj molitvi stvorimo konkretne odluke da ćemo osloboditi srce od svega onoga što Gospodinu nije milo, da ćemo ga pročistiti mrtvljenjem i ispuniti ljubavlju prema Bogu stalnim izrazima ljubavi prema Gospodinu – kao što su učinili Presveta Djevica i sveti Josip – strjelovitim molitvama, činima ljubavi i pokajanja, duhovnim pričestima…

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like![/facebook]