Njegovo pismo pronađeno je tijekom obnove kuće u kojoj je Ratzinger boravio dok je bio profesor u Regensburgu

“Dragi maleni Isuse, što prije dođi na zemlju. Djeci ćeš donijeti radost. I meni također donesi radost. Želio bih “Schott” (liturgijski molitvenik), zelenu misnu odjeću i Srce Isusovo. Uvijek ću biti dobar. Pozdravlja te Joseph Ratzinger.”

Pismo je to koje je za Božić 1934. godine napisao je sedmogodišnji Joseph Ratzinger i budući papa Benedikt XVI.

Njegovo pismo pronađeno je tijekom obnove kuće u kojoj je Ratzinger boravio dok je bio profesor u Regensburgu, a objavljeno je na talijanskoj mrežnoj stranici Korazym.org.

Zanimljivo je kako maleni dječak nije poželio slatkiše ili igračke, već “Schott” – molitvenik u kojemu je bio i red mise na njemačkom i latinskom jeziku, te “zeleno misno ruho”.

Poznato je kako se maleni Joseph sa svojom braćom često “igrao mise” i glumio svećenika, a njihova im je majka znala izraditi i primjereno dječje liturgijsko ruho.

Posljednje na popisu bila je slika Presvetog Srca Isusova prema kojemu je obitelj Ratzinger gajila posebnu pobožnost.

U svojoj autobiografiji, Ratzinger je opisao kako su im njihovi roditelji “već zarana pomogli da se približe liturgiji”, a konačno je dobio i toliko željeni “Schott” – molitvenik za djecu s najvažnijim liturgijskim tekstovima.

“Svaki je nov stupanj pristupa liturgiji bio za mene velik događaj. Svaka je nova knjiga bila dragocjenost od koje nisam mogao sanjati ljepšu”, prisjetio se papa Benedikt XVI., te svoje upoznavanje liturgije nazvao pustolovinom!

“Bila je to privlačna pustolovina: lagano laziti u tajanstveni svijet liturgije koji se ovdje na oltaru odvija pred nama i za nas. Postajalo mi je sve jasnije da se tu susrećem sa stvarnošću koju nitko nije izmislio, koju nije stvorila ni neka ustanova ni neki veliki pojedinac. Ovaj je tajanstveni splet teksta i čina stoljećima izrasta iz vjere Crkve… Neiscrpna me stvarnost katoličke liturgije pratila tijekom svih razdoblja mojeg života. Zbog toga ne mogu drukčije nego o njoj neprekidno govoriti”, napisao je Papa emeritus u svojoj autobiografiji.

Neka nas ovaj maleni detalj iz biografije ovog velikog pape nadahne i potakne da i mi u svojem kršćanskom životu u liturgiji Crkve vidimo i prepoznamo istinski “izvor i uvir” našeg kršćanskog života!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net