U Rijeci se danas organizira “Hod za život” koji će ove godine zbog epidemije koronavirusom biti skromniji nego prijašnjih godina. Uz veliku podršku onima koji će hodati za život, onim drugima, koji zbog opravdanih razloga to ne mogu činiti, donosimo nekoliko jednostavnih pro-life strategija koje svatko od nas može primijeniti upravo ondje gdje jest.

1. Moliti

Kao što je slučaj kod većine stvari, molitva za nerođene je prva i najmoćnija stvar koja se može učiniti. To može svatko. U mojoj se župi poslije dnevne svete mise moli molitva sv. Bernarda Blaženoj Djevici Mariji Memorare („Spomeni se”). Postoje redovi mise, devetnice i toliko mnogih drugih naročitih mogućnosti za molitvu.

Nisu nam potrebni posebni resursi. Svatko je od nas sposoban boriti se za nerođene, ako je to i samo u onome „žaru srca”, dok ih se prisjećamo svojim „jednostavnim pogledom uprtim u nebesa”. Mladi i stari, oni što više ne mogu izlaziti iz svojih kuća, mame koje su vječno u žurbi… Svi mi možemo prikazati svoje molitve za nerođene.

2. Pomoći

Jeste li čuli onu čestu pogrešnu predodžbu da borci za nerođene brinu za djecu samo dok se ne rode? Oni koji šire tu ideju zapravo uopće ne znaju za široki spektar mogućnosti pomoći što je dostupan majkama u potrebi. Vjerojatno i tu gdje vi živite postoji organizacija koja pomaže majkama na mnogo načina (npr. Udruga Betlehem)[1], uključujući opipljivu pomoć kao što je odjeća (odjeća za trudnice, za novorođenčad i malu djecu), hrana za majku i dijete, pelene, igračke, i sve ostale potrepštine za djecu. Ublažavanje panike koju žena osjeća zbog same logistike brige za malo dijete od velike je pomoći.

Razmislite o tome da donirate svoje očuvane predmete jednome od takvih centara. Roditelji koji osjete dašak melankolije pri odvajanju od takvih predmeta kada njihovi dani s malom djecom dođu svome kraju osjetit će kako im toplina ispunja srca kada shvate da će se tim stvarima koristiti drugo dijete. Razmislite o tome da donirate suvišne poklone za bebu koje ste primili radije nego da se gnjavite sa zamjenjivanjem u trgovinama. Majke koje nisu toliko sretne, i nemaju viškove, cijenit će što su dobile nešto novo i posebno za svoje malene.

Moja je župa sudjelovala u nadbiskupijskome programu u kojemu smo dobili jednu buduću mamu za koju smo trebali moliti, a zatim je i upoznati kada dođe vrijeme za darivanje prije nego što se dijete rodi. To je blagoslovljena prilika za nas da se prisjetimo individualnosti majki u potrebi nego da o njima razmišljamo kao o velikoj, bezličnoj populaciji. Prikupljanje predmeta za darivanje djece nije samo tjelesno djelo milosrđa, nego je i zabavno. To je dobro iskustvo team buildinga za skupinu boraca za nerođene u vašoj župi. Moram spomenuti kako su moje kćeri uživale kada su planirale, kupovale, razvrstavale itd. dok smo radili na tim projektima.

3. Stvorite dom koji odlučno stoji u borbi za život nerođenih

Podijelite dobre vijesti sa svojom obitelji. Podijelite kako ste bili sretni s njima i prije nego što ste se susreli. Podijelite priče koje ste čuli o sebi i drugima prije nego što su se rodili. (Meni su bile četiri godine kada mi se rodila sestra. Sjećam se kako je lupala nogama dok sam ja milovala mamin trbuh. Moja djeca znaju da sam „prorekla” njezinu budućnost kao velike odvjetnice već u tome trenutku!) Može čak biti i priča o nesretnim događajima koje možda želite podijeliti, kada vaša djeca budu u godinama kada mogu razumjeti.

Neka se obitelj uključi na kojoj god razini može, bilo to tjelesnim ili duhovnim djelima milosrđa. Kada se osvrnem, najbolji pro-life rad u koji sam bila uključena bio je onaj koji je uključivao cijelu obitelj. Prodavanje ruža na Majčin dan, darivanja novorođenčadi i prikupljanje stvari za krizne centre za trudnice, kao i prikupljanje sredstava u akciji „bebina bočica”, gdje bi se cijele obitelji uključivale prikupljanjem sitniša, i tako bi rad na pomaganju nerođenima postao nešto u čemu može sudjelovati svaki član obitelji. Briga puna ljubavi za sve nerođene može lako postati dijelom uobičajenog obiteljskog života. Učinite molitvu za nerođene dijelom redovitih molitava vaše obitelji.

4. Prestanite o tome govoriti samo onima koji su se sa situacijom već upoznali

Okruživanje prijateljima koji su pro-life definitivno je dobro, no ja sam kroz godine pro-life susreta naučila da razgovori sa sebi sličnima ne mogu sami od sebe mnogo postići. Moramo biti voljni širiti pro-life poruku – koristeći se riječima ako treba – u svim vidovima života.

Čitam članke i komentiram na raznim popularnim sekularnim internetskim stranicama. Nije mi cilj trolati. Pročitat ću njihova mišljenja i tračeve, ali ću u svojim komentarima govoriti istinu. Istinu se ne smije ukrašavati, ali pomaže biti suptilan… jako, jako suptilan. Postoji velika demografska skupina koja je spremna zatvoriti se i šutjeti osim ako do njih na neki suptilan način ne dođe istina.

Suptilno svjedočenje je nešto o čemu sam morala naučiti na vlastitoj koži. Mojih se „bombi istine” sjećaju po dijelu o bombardiranju, a ne po istini. Ostavila sam trag neugodnih razgovora s prijateljima i rodbinom uz večere, koji je ukazao na moje sporo obrazovanje u tome procesu. Brutalno iznošenje eksplicitnih i ozbiljnih istina nije učinilo ništa da pomogne nerođenima. Postigla sam samo da mi drugi dobacuju neugodnosti, a nisam podigla njihovu svijest o problemu.

Molite za prilike da podijelite to što znate s hrabrošću, taktom i ljubaznošću.

5. Slušajte

Nije sve u dijeljenju onoga što znamo – važno je i slušati. Slušajte one koje najmanje želite čuti. Slušajte užasne komentare onih koji vam dobacuju dok molite na javnim bdjenjima za nerođene. (Nama nisu samo dobacivali, nego su nam i pokazivali stražnjice. Postoje neki žalosni, duboki „razlozi” zbog kojih roditelj uspori vožnju kako bi njegov ili njezin tinejdžer ili tinejdžerka mogli pokazati zadnjicu skupini ljudi koji potiho mole krunicu na pločniku u blizini mjesnog doma zdravlja.) Čut ćete masu pogrešnih informacija, bit ćete izloženi boli i zbunjenosti drugih ljudi. Tada ćete moći znati kako da najbolje podijelite ono što znate. Slušajte i molite za njih.

Slušajte svoju djecu i njihove prijatelje. Može biti prigoda kada ćete vi biti upravo ona odrasla osoba kojoj će se oni obratiti i povjeriti. Budite im na raspolaganju, i molite za njih.

Molite za nerođene. Molite za prilike da pomognete nerođenima i njihovim obiteljima. Molite za Božje smjernice u izgrađivanju pro-life obitelji. Molite da vam se pokažu put i riječi kojima ćete širiti poruku života u svijetu. (A ako ste poput mene, molite za pomoć da budete taktičniji i da odvagujete riječi!) Molite da dobijete srce koje sluša u svijetu punome pogrešnih informacija, boli i mržnje. Neka molitva bude početak onoga što radite za nerođene, i neka vas vodi dok se pred vama pojavljuje mnoštvo prilika!

Ellyn von Huben | Wordonfire.org

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net


[1]     Na području zapadne Hercegovine ovakvim se radom bavi udruga Mlado sunce (https://mladosunce.com; https://www.facebook.com/Mlado-sunce-1429391247096495/; https://www.youtube.com/channel/UC_x9R4F4XKAbFSsoZyiGIdA)