Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: nije dovoljno biti samo na božićnoj misi polnoćki. Dakle, ove godine svaki katolik dužan je sudjelovati na nedjeljnoj svetoj misi četvrte adventske nedjelje, a potom i na božićnoj svetoj misi.

To nam potvrđuje i Katekizam Katoličke Crkve:

Nedjeljom i drugim zapovjednim blagdanima vjernici su obvezni sudjelovati u misi. Zapovijedi sudjelovanja u misi udovoljava onaj tko ili na sam blagdan ili uvečer prethodnog dana prisustvuje misi gdje god se ona slavi po katoličkom obredu. (KKC 2180)

Povjerenstvo za liturgiju Engleske biskupske konferencije u svom odgovoru na ovo pitanje iz 2017. godine podsjetilo je svoje vjernike kako je “prvotna svrha zapovjednog blagdana pozvati vjernike na proslavu određenog vida otajstva Krista i Njegove Crkve, a budući da je obveza povezana s točno određenim otajstvom koje se slavi, nije moguće ispuniti dvije obveze jednim (misnim) slavljem”.

Katekizam nas također podsjeća kako je sudjelovanje na svetoj misi u nedjelje i zapovjedne blagdane “svjedočanstvo pripadnosti i vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi”, svjedočenje zajedništva u vjeri i ljubavi, te svjedočenje Božje svetosti i nade u spasenje, (usp. KKC 2182), stoga ovu obvezu ne smijemo gledati kao teret, već kao prigodu da zajedno sa svojom braćom i sestrama Boga još snažnije proslavimo i zahvalimo mu na Njegovoj neizmjernoj ljubavi.

Predlažemo vam šest mogućnosti kojima ćete ispuniti spomenute obveze!