Adam

Kad je Isus nastupio, bilo mu je oko trideset godina. Bijaše – kako se smatralo – sin Josipov, Elijev, Matatov, Levijev, Malkijev, Janajev, Josipov. Matatijin, Amosov, Naumov, Heslijev, Nagajev, Mahatov, Matatijin, Šimijev, Josehov, Jodin, Johananov, Resin, Zerubabelov, Šealtielov,Nerijev, Malkijev, Adijev, Kosamov, Elmadamov, Erov, Jošuin, Eliezerov, Jorimov, Matatov, Levijev, Šimunov, Judin, Josipov, Jonamov, Elijakimov, Melejin, Menin, Matatin, Natanov, Davidov, Jišajev, Obedov, Boazov, Salin, Nahšonov, Aminadabov, Adminov, Arnijev, Hesronov, Peresov, Judin, Jakovljev, Izakov, Abrahamov, Terahov, Nahorov, Serugov, Reuov, Pelegov, Eberov, Šelahov, Kenanov, Arpakšadov, Šemov, Noin, Lamekov, Metušalahov, Henokov, Jeredov, Mahalalelov, Kenanov, Enošev, Šetov, Adamov, Božji.

Lk 3,23-38

Osim sličnosti s Bogom te prijateljstva s njim i upravljanja svijetom, o čemu smo govorili prošli tjedan, Adam, prvi do Boga u nabrajanju osoba iz Isusova rodoslovlja, daje nam još poticaja za razmišljanje.

Slabost

Adam se pokazuje kao krhko biće sklono pristajanju na napastovanje Vraga. Po tome smo mu uvelike jednaki. Nedovoljno smo mudri prepoznati i razotkriti zavodnikove zamke.

A grijeh nije nekakvo kršenje nekih pravila, nego stavljanje sebe na Božje mjesto i odlučivanje o tome što je dobro, a što je zlo. Čovjek ne prihvaća Božje kriterije nego postavlja svoju volju. Na primjer, čovjek ne prihvaća Božju riječ: „Ne ubij!“, nego dopušta ubojstvo nerođene djece, eutanaziju ili smrtnu kaznu.

Ako smo svjesni svoje slabosti, onda ćemo biti dovoljno mudri da ponizno zatražimo Božju pomoć i snagu njegova Duha.

Skrivanje

Najveća posljedica grijeha je čovjekova želja da pobjegne od Boga i da mu se sakrije. Nakon što shvatimo kako nas je grijeh ogolio, bježimo i skrivamo se. A Bog nas svejedno traži i želi biti s nama. Bog nas prihvaća iskreno, očekujući od nas otvorenost i iskrenost. Bog zna da nismo savršeni i da smo grijehom ranjeni. I takve nas voli. Takve nas prihvaća i takvima nam želi pomoći.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Zato je najvažnije nakon grijeha ne nasjesti na još jednu vražju zamku i skrivati se od Boga i od Crkve, nego doći u zajednicu koja nas ljubavlju može vratiti na pravi put.

Optuživanje

Još je jedna stvar koju nam pokazuje Adam, a mi je ponavljamo neprestano. Radi se o prebacivanju krivnje na drugoga. Adam optužuje Evu. Eva optužuje zmiju. Neprestano pronalazimo razloge i isprike. A Bogu se vraćamo samo iskrena i otvorena srca.

Razlika između zrelih i nezrelih ljudi je u činjenici prihvaćanja odgovornosti nakon čina, odnosno svijesti o mogućim posljedicama prije čina. Priznavanje vlastite grešnosti na početku svete Mise pokazuje ispravan stav kad triput ponavljamo da je ono što se dogodilo – moj grijeh.

Adame, gdje si?

Utješno je ipak da nas Bog ne ostavlja u našoj grešnosti, nego nas traži i poziva da shvatimo gdje smo te da mu se vratimo.

Nikola Kuzmičić

Foto: Shutterstock.com