Zanimljiv je i poticajan razgovor koji zapisuju sva trojica sinoptika o Isusovom susretu s bogatašem. Luka o njemu piše u 18,18-25.

Isus

I upita ga neki uglednik: “Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?” Reče mu Isus: “Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar, doli Bog jedini. Zapovijedi znaš:

Ne čini preljuba!

Ne ubij!

Ne ukradi!

Ne svjedoči lažno!

Poštuj oca svoga i majku!”

A onaj će: “Sve sam to čuvao od mladosti.” Čuvši to, Isus mu reče: “Još ti jedno preostaje: sve što imaš prodaj i razdaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.” Kad je on to čuo, ražalosti se jer bijaše silno bogat.

Vidjevši ga, reče Isus: “Kako li je teško imućnicima u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.”

Lk 18,18-25

Zanimljiv je i poticajan razgovor koji zapisuju sva trojica sinoptika o Isusovom susretu s bogatašem. Luka o njemu piše u 18,18-25.

I upita ga neki uglednik

Ostaju nam nepoznati motivi radi kojih je taj neki uglednik došao Isusu. Ipak ne možemo se oteti dojmu, na temelju svega što je slijedilo, da se došao praviti važan i steći dodatni ugled.

Mnogi su tijekom prošlosti i sadašnjosti pokušavali Isusom popravljati ili povećavati svoj ugled. Mnogi ne dolaze Isusu da bi se nadahnuli na njemu, nego da bi od njega dobili jamstvo vlastite uspješnosti.

Iz te perspektive veoma provokativno zvuči njegovo pitanje: Što mi je činiti da baštinim život vječni?

Zapovijedi znaš

Isus se pomalo neobično otresa na njega tumačeći mu da je dobar jedino Bog. Bog koji proniče misli i srca. Bog koji razumije nakanu njegova pitanja.

Ipak, u nastavku mu odgovara na pitanje. Poziva se na njegovo znanje. Poziva se na njegov intelekt i memoriju.

Zanimljivo je da Isus, za kojega vjerujemo da je Krist, koji je došao navijestiti i sklopiti Novi Savez, odgovara citirajući Stari Savez.

Bogu se stiže postupno. Potrebno je rasti u vjeri. Potrebno je ići korak po korak da bi se moglo nadograđivati svoju vjeru i život iz vjere.

Jednako tako ove Isusove riječi nas opominju da je potrebno stjecati znanje o svojoj vjeri. Potreban nam je vjeronauk. I to ne samo dok smo školska djeca, nego još više u odrasloj dobi kada možemo spoznati bolje.

Sve sam to čuvao od mladosti

Uglednik poentira Isusove riječi ističući svoju pravovjernost. On je taj koji je na pravom putu. On je taj koji čuva zapovijedi.

Toliko i među nama ima onih koji se smatraju pravednicima i koji samozadovoljno promatraju svoj život. No, Isus nas uči da se tu ne smijemo zaustaviti.

Još ti jedno preostaje

Isus ne traži od nas zadovoljenje normi. Isus od nas traži promjenu srca. A promjena srca se najbolje očituje u povjerenju koje imamo u Isusa.

Potrebno je odreći se svega. Izgubiti svaku zemaljsku sigurnost. Biti potpuno slobodan. Tek tada možemo biti Kristovi sljedbenici.

A onda dođi i idi za mnom

Tek onda možemo Ići za Isusom. I nije bitno što je uglednik iz evanđelja bio bogat. Nije bitno koliko bilo tko od nas posjeduje materijalnih dobara. Bitno je na koji način se odnosimo prema njima.

Bitno je stavljamo li svoje pouzdanje u materijalna dobra i propadljive stvari ili u vječnoga Boga, Gospodara Neba i Zemlje.

Ako se grčevito držimo zemaljskoga ne možemo ući u Kraljevstvo Nebesko.

Nikola Kuzmičić