U vremenu nažalost označenom učestalim nasiljem i novim sporenjima u bliskoistočnom području, kršćani su Svete zemlje unatoč brojnim teškoćama Uskrs slavili s čvrstom vjerom i nadom. Osvrnuvši se na slavlje Uskrsa u razgovoru za Radio Vatikan Charlie Abou Saada, ravnatelj Ekumenskoga centra za mlade, istaknuo je Betlehem kao mjesto čuda i utjelovljenja.

Betlehem je blizu Jeruzalema, mjesta našega spasenja. Uskrs smo dakle, unatoč svim problemima, slavili s čvrstom vjerom i velikom radošću. Zajedno s našim mladima i našim župljanima nastojali smo potaknuti nadu u narodu i poglavito mladima koji, unatoč svemu, u ovoj zemlji žele i kane svjedočiti svoju vjeru. Ima nasilja, svaki dan, svako jutro, slušamo kako se nešto dogodilo u Hebronu, u Jeruzalemu… Usprkos svemu čvrsto vjerujemo Isusu Kristu i njegovoj Crkvi –istaknuo je Abou Saada.

Na primjedbu kako su iz Svete zemlje prije Uskrsa pozivali hodočasnike, rekao je da su im hodočasnici velika materijalna i duhovna potpora. Naša Crkva trpi, pati i stoga su nam potrebni katolici iz cijeloga svijeta. Vi ste nam potrebni da molite ovdje. Kad govorimo o Betlehemu, možemo reći da 45% našega stanovništva živi zahvaljujući hodočašćima i hodočasnicima: od hotela dakle do suvenira, turističkih vodiča i restorana… Ako ima hodočasnika, onda kršćani Svete zemlje i poglavito Betlehema mogu pristojno živjeti. Dođite, često se osjećamo samima – potaknuo je ravnatelj Centra.

Na primjedbu da su kršćani i za ovaj Uskrs svjedočili svoju vjeru, rekao je kako su kršćani tijekom povijesti bili most između Istoka i Zapada, između Istočnih i Zapadnih crkvi, između muslimana i Židova. Valja reći da smo ove godine kao i posljednjih godina imali teškoća zbog općega stanja na Bliskom istoku. Ustrajno se molimo i svoje mlade pozivamo da se ne boje, da čvrsto vjeruju u Isusa Krista, da vjeruju u Uskrs. Uvijek ih potičem: Crkvu Svetoga groba nazivajmo crkvom Uskrsnuća i ne bojmo se ići naprijed – zaključio je Charlie Abou Saada.

Radio Vatikan | Bitno.net